Бакалавърска степен за висше образование ще може да се придобива и с тригодишно обучение, предвижда проект за Стратегия за развитие на висшето образование за периода 2021-2030 г., публикуван за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката.

В стратегията няма конкретен времеви график за евентуалното прилагане на набелязаните мерки. Според документа 3-годишното образование за бакалавър може да е в редовна и дистанционна форма на обучение.

Проектът на стратегията предвижда още да се осигури държавно субсидиране на редовно, дистанционно и задочно обучение за магистър с продължителност от 2 години, ако това образование надгражда 3-годишно обучение за бакалавър в същото професионално направление.

Предвижда се създаване на хибридни дисциплини, които включват преподаватели от различни научни области и професионални направления. Прави се и следваща стъпка за по-голям контрол на държавата върху управлението на университетите. С приетите преди месеци промени в Закона за висшето образование беше регламентирано, че ректорите, които се избират от академичната общност, трябва да сключват договор за управление с министъра на образованието. Сега в стратегията се предлага размерът на държавната субсидия за висшите училища да бъде обвързан с този договор. Предвижда се също министърът да назначава служители за предварителен финансов контрол във висшите училища.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar