– 46-годишен пийнал мъж от Дрен пребива 77-годишния дядо, който имал сериозен проблем със зрението. Съблича го, оставя само чорапите, след което със съсед натоварват трупа в кола и го изхвърлят извън селото

– Побойникът бяга през аерогара София, но разследващите в Перник разплитат странното престъпление и през уикенда е издадена европейска заповед за арест

Бай Коста – поклонникът от похода до Рилския манастир, влязъл по тъмно в къща в село Дрен, обърквайки я с църква. 46-годишен мъж посрещнал 77-годишния маратонец, който имал сериозен проблем с очите, пребил го, най-вероятно го разсъблякъл и извикал съсед да му помогне да изхвърли трупа.

Това е накратко историята около странната смърт на Коста Янков, която бе разгадана от прокурори и разследващи полицаи от Перник. На ГКПП в Хърватия е заловен обвиненият задочно в убийството. Той гостувал на майка си, която имала къща в Дрен, въпреки че не била адресно регистрирана там.

В първите часове след откриването на разсъблечения труп на бай Коста разследващите недоумяваха за мотивите. Допускаха, че е дело на психично болен или пък на някого, който проявява безпричинна агресия. Много бързо обаче стигнаха до извършителя.

Възрастният мъж бе участник в поклонническия поход по повод 550 г. от пренасяне мощите на св. Иван Рилски. Двайсетина души тръгнаха от Велико Търново на 1 юли по пътя, по който през 1469 г. монаси са пренесли мощите на светеца до Рилския манастир. В групата най-възрастният бил Коста Янков, опитен планинар, утрамаратонец и турист.

Заради проблеми

със зрението

често вървял

сам

Предпочитал да се движи по асфалтирани пътища, а не през пресечени терени. Заради това и не бил в основната група, но знаел обявения предварително маршрут и стигал успешно от точка до точка.

На 28 юли бай Коста се придвижвал между пернишките села Горна Диканя и Дрен. Вечерта, когато се стъмнило,

решил да

пренощува в

черквата в Дрен

Попитал случайна жена къде е храмът и тя му дала насоки. Пенсионерът поел по улицата, но понеже бил със сериозни проблеми с очите, не успял да намери църквата. Видял обаче сграда, която светела, и влязъл в двора.

В това време излязъл домакинът – бил подпийнал и решил, че в двора му е влязъл крадец. Не изслушал обяснението на бай Коста и се нахвърлил да го бие. Налагал го жестоко и душил, докато пенсионерът издъхне. Бай Коста не е имал възможност да окаже каквато и да е съпротива и да се брани.

След това му съблякъл дрехите и го оставил само по чорапи. Извикал съсед, който има лека кола, и го накарал да откарат тялото извън селото, където го изхвърлил край пътя.

На следващия ден убиецът се опитал да избяга от страната.

Напуснал

България през

аерогара София,

като крайната му

цел била Италия,

където преди време е живял. Вероятно е решил, че там ще бъде открит, и заради това после се отправил към Хърватия. През почивните дни полицаи и прокурор установили кой е убиецът и му повдигнали задочно обвинение.

Окръжната прокуратура в Перник е издала европейска заповед за арест. Обвиненият е заловен на граничен пункт в Хърватия и се очаква в близките дни да бъде предаден на нашите власти. При обиските в къщата на убиеца в Дрен, както и в колата на съседа са намерени част от дрехите и торбичката на бай Коста.

Съседът, който е привлечен като свидетел и е съдействал на прокуратурата, обяснил, че се страхувал за живота си. Мислел си, че

може да е

следващата

жертва на

агресивния

убиец,

който бил с избухлив нрав след употреба на алкохол.

Срещу заловения в Хърватия има регистрирано частно наказателно дело за нанасяне на лека телесна повреда.

Убийството на възрастния поклонник потресе останалите туристи в групата. Те до последно не вярваха, че мъжът е убит.

„Не беше агресивен, нито скандалджия. Беше изключително добър човек, готов да помогне на всеки“, казаха негови приятели.

Йордан Йорданов, кметът на Българово, където бай Коста живял няколко години, преди да се усамоти във вила край бургаското село Банево, научи от „24 часа“ новината за ареста. Той потвърди, че 77-годишният мъж е имал сериозни проблеми със зрението, което се влошавало много бързо.

„Това, което ми казвате, е много жестоко.

Нищо чудно

да се

е объркал,

трудно

разпознаваше

хората, мен

основно по гласа

ме познаваше

Когато искаше да се видим, първо се уговаряхме по телефона къде точно да се срещнем“, разказа кметът на Българово.

За Йордан Йорданов бай Коста бил един от най-позитивните хора, които познавал.

„По всякакъв начин се опитваше да помогне на мен като кмет и на съседите. Двамата бяхме замислили да организираме маратон за празника на Българово на 6 септември. Дори тръгнахме да обхождаме един от маршрутите. Жалко, не мога да повярвам, че си е отишъл така нелепо“, допълва Йорданов.

И се ядосва на първоначалните слухове, че убитият поклонник бил агресивен човек.

„Много хора го познаваха и всички говореха с голямо уважение за него. Бай Коста беше изключително коректен и изявен маратонец“, казват в Българово.

Приятелите на Коста Янков ще продължат делото му на маратонец. „Коцето имаше много последователи – и млади, и стари. Успяваше да ги привлече към каузата си. Това си пролича и на погребението му. Изпратиха го хора от цяла България, дойдоха представители на туристически клубове, негови познати, с които е участвал в различни исторически походи“, разказва близък на ултрамаратонеца.

Бай Коста усилено се готвел за похода до Петрова нива в средата на август, който за него щял да бъде 17-и поред. Всяка година се включвал в честванията на Илинденско-Преображенското въстание с маратон до Странджанското Оборище.

Участвал е като ръководител и с лични средства в общо 77 маратона, посветени на 45 исторически личности. Запалил се още като студент в СССР и над 50 години не изневерил на страстта си въпреки проблемите със зрението и тежка сърдечна операция, при която е сменена една от клапите.

В социалните мрежи е пълно с думи за раздяла на хора, които са познавали възрастния мъж.

„Загубихме бай Коста, който бе с нас през годините по Светия път и бе пример за човек с голям туристически, но и житейски опит. Голяма загуба е! Да се молим за спасението на душата му!“

Друг разказва, че говорил с поклонника в Курилския манастир, откъдето мина походът.

„Сподели ми,

че се моли да

умре на път, а

не от болест

Лек път по небесните пътеки, бай Коста!Ти достойно извървя житейския си път!Съболезнования на близките!“, допълви неговият познат.

Трогателно съобщение в социалната мрежа пък гласи: „Едно от най-големите чудеса на свети Иоан Рилски си ти, приятелю наш, баща и дядо, бай Коста. Господ прибра душата ти в най-естествения и чист вид за нея, докато върви! Мир! Обичаме те! Ти си просто едно чудо!“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar