Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, като поиска съдействие за ликвидиране на огнище на чума по дребните преживни животни в стопанството на Ани Петрова и Тодор Димитров в Болярово. Причината е Дорганизираното противодействие срещу ветеринарните властиУ, стана ясно от съобщение на БАБХ. „Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията“, обясниха БАБХ.
В писмото до главния прокурор БАБХ моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Заболяването във фермата в Болярово беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където беше констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз.
На 14 септември Ана Петрова подава два сигнала Ц в Областната дирекция по безопасност на храните Ц Ямбол, и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце вече са осем. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чумата. Според нея става дума за преяждане. Стопанството е единственото в Болярово, което спаси овцете си от евтаназия, след като на 18 юли БАБХ обяви първично огнище на чума по дребните преживни животни в това стопанство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar