Атентаторът от бургаското летище Сарафово, който отне живота на петима израелци и един българин, взривявайки автобус с туристи, е бил влюбен в кухнята ни.

Мохамед Хасан ел Хюсейни е пристигнал в България около 20 дни преди терористичния акт на 18 юли 2012 година и ежедневно е търсил съдействие от нашенци за най-хубавите кръчми, където има традиционни гозби като боб чорба, шкембе, шопска салата, пържени кюфтета и мусака. Това стана ясно днес на заседание в Специализирания наказателен съд по делото, което се води задочно срещу Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара, обвинени за кървавия атентат.

„Беше симпатичен, добре сложен, висок, млад. Представи се за американец. Каза ми: „Никога не съм опитвал палачинка. Бих искал да пробвам сега“. Стори ми се много странно“, спомни си пред магистратите рецепционистката от хотел „Перфект“ във Варна, където атентаторът се бил настанил за една нощ няколко дни преди нападението. Щом получил закуската си опитал една хапка. Направил гримаса, издаваща, че не е доволен от ястието и избутал чинията настрани. „Почти не говореше. Попитах го накъде ще пътува, а той реагира остро. Попита ме защо му задавам подобни въпроси. Изгледа ме лошо. Обясних, че се държа приятелски и той каза само: „София““, разказа Виктория.

Преди атаката на летището опитал да наеме кола, пробутвайки подкуп на Ивайло Иванов, който бил служител на фирма за рент-а-кар в Слънчев бряг. „Извади поне 5-6 банкноти от по 500 евро. Два пъти ми предложи пари, но му отказах, защото нямаше документ за самоличност“, спомни си Ивайло в съда.

Ливанецът с френско гражданство успял да се сдобие с кола под наем във Варна с американска шофьорска книжка. „Дойде в туристическата агенция, в която работих, на 12 юли към 16.30 часа и поиска автомобил. Успях да намеря такъв чрез фирма, с която работихме тогава. Имаше особена стойка и странни движения“, сподели пред магистратите Вероника Маринова от морската столица. Тя познала веднага, че въпросният мъж е същият от снимките на камикадзето, разпространени от МВР, когато ги показали по телевизията. „Беше при мен даже със същия кариран панталон от кадрите на полицията, със същите дрехи. Разликата беше, че на летището беше с дълга коса, с за наемането на колата – с къса“, сигурна бе Вероника.

Делото за терористичния акт ще продължи в края на септември в разпити на свидетели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar