Жилищата, които по документи се водят ателиета, вече няма да могат да се продават за жилищни цели, ако не са с коректен статут и не отговарят на всички изисквания за това. Такава промяна приеха на второ четене депутатите в Закона за устройството на територията.

Сега тези имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, но в тях реално се живее. За ателиетата единствено се изисква да имат санитарен възел, докато за жилищата има много повече условия – самостоятелен вход, кухня, баня, складово помещение.

В приетите изменения на закона се дава право на ДНСК да проверява фирмите, които изпълняват строителен надзор, както и доклада на консултантите, в резултат на който е одобрен съответният инвестиционен проект и е издадено разрешение за строеж. Депутатите завишиха и изискванията към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти – те трябва да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Бе приет регламент за паркирането под земята в сгради, разположени в съседни урегулирани поземлени имоти. То може да се осъществява чрез общ достъп въз основа на писмен договор с нотариална заверка на подписите за учредяване на право на преминаване. Договорът се сключва дори когато имотите, съответно правото на строеж, са собственост на едни и същи лица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar