„Ако над Георги Семерджиев (бел. ред. шофьорът, който причини тежка катастрофа на бул. „Черни връх с две жертви) е имало чадър, то моето усещане, е че покровителите не са били в МВР, а в прокуратурата“.

Това заяви пред журналисти председателят на комисията по вътрешен ред в парламента Атанас Атанасов („Демократична България“), след като депутатите изслушаха представители на ръководството на МВР по случая.
Заседанието беше закрито за медии по искане на вътрешното ведомство, но според Атанасов засекретяването не е било необходимо, тъй като не е предоставена никаква класифицирана информация.

Всичко за катастрофата от пети юли – тук

Според Атанасов с изслушването не е било целяло, комисията да се превърне в някакъв вид разследващ орган и затова и не е установила дали над Семерджиев е имало чадър. Подобна констатация се наложи, след като стана известно, че през годините той е имал много констатирани пътни нарушения и е шофирал без свидетелство за управление. „Въпросът за това дали този човек е бил под някакъв „чадър“ нямаше как да го изясним. Ако е имало покровители, те са били в прокуратурата, за мен остава съмнението, че проблемът е в сферата на съдебната власт“, допълни той.

„Девет страници нарушения, констатации и нищо срещу този човек“, заяви Атанасов. Семерджиев предизвика катастрофата на бул. „Черни връх“ при кръстовището с бул. „Арсеналски“ на пети юли. Колата му се разцепи на две и от удара на едната част загинаха две млади момичета. Семерджиев избяга от мястото на инцидента, но беше задържан близо 24 часа по-късно. Съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под страна, а междувременно прокуратурата започна срещу него няколко разследвания.

Според Атанасов са необходими „широка гама от законови промени, за да може контролът за движение на пътищата да стане ефективен“. Също така има нужда от инвестиции в МВР за нови технологии за контрол на движението по пътищата, като дори допусна, че за установяване на пътни нарушения са необходими дронове. Според Атанасов промени трябва да има освен в Закона за движение по пътищата, а и в Наказателния кодекс, където да се предвиди завишаване на санкциите за някои транспортни престъпления, както и въвеждане на нови състави за престъпления като например „хулиганство на пътя“.

На заседанието не е било изяснено и дали полицайката от първо полицейско управление Симона Радева, е била в автомобила. Подобна информация се появи след инцидента, а срещу Радев започна дисциплинарна проверка, която все още не е приключила, обяви Атанасов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar