„Монополът на прокуратурата върху образуването на досъдебно производство се фетишизира. Съдебният контрол, който се предвижда в законопроекта, не би отнел от прокуратурата правото ѝ да образува досъдебно производство. … От години актовете за спиране и за прекратяване на досъдебни производства подлежат на съдебен контрол, но за това не е правено обсъждане дали противоречи на Конституцията. По същия начин няма пречка да се предвиди и възможност да се обжалва отказът от образуване на досъдебно производство“.

Това заяви пред БНР Атанаска Дишева, член на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет, който има отрицателно становище по обсъжданите от правната комисия в парламента промени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Тя не е присъствала на дебатите в комисията в Народното събрание:

„Аз бях в малцинството от членовете на Пленума на ВСС, които гласувахме против становището на мнозинството. Това беше и основната причина да не присъствам на заседанието на правната комисия, защото знам как протичат подобни дебати. В случая и присъствието, и аргументацията бяха по-засилени дори и от моите очаквания“.

В предаването „Нещо повече“ Дишева коментира хипотезата, ако няма желаещи съдии, които временно да станат прокурори, за да разследват главния прокурор, дали механизмът ще е ефективен:

„На този етап никой не може да отговори на този въпрос. Не мога да повярвам, че сред съдиите, които потенциално могат да бъдат включени във въпросния списък, няма да се намерят такива, които да поемат тази отговорност. Подобно принизяване на моралните качества и на отговорността на съдиите в страната е много неподходящо да бъде правено, особено от членове на ВСС, които по презумпция са призвани да бранят независимостта и авторитета на съдебната власт. По презумпция се приема, в такова изказване, че няма да има достатъчно смели и професионално подготвени съдии, които биха се съгласили да приемат тази функция, при това за определен период от време. В проекта има правила, които дават възможности и за отвод, самоотвод и т.н. … Все пак става въпрос за няколко стотин съдии от ВКС и ВАС. Да се твърди, че не биха приели една такава функция, ми се струва необосновано“.

Атанаска Дишева обясни, че в проекта за промени в НПК е предвидено да се въведе двойно квалифицирано мнозинство за избор и освобождаване на т.нар. трима големи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar