Три кашона с договори за около 3 млрд. лв отиват в прокуратурата. В бюджета на АПИ има отпуснати 370 млн. лв., а общите възлагания, станали по този начин, са за 2,8 млрд. лв. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти за решението си да даде АПИ на прокуратурата. Коментарът си той направи, след като взе участие в инициативата „Три морета“, проведена под патронажа на президента Румен Радев в НДК.

Следи се и дали част от незапочнатите дейности по договорите могат да бъдат прекратени. В момента оценяваме и каква ще бъде щетата за бюджета тази година и евентуално, която ще трябва да възложим за бюджета догодина, уточни финансовият министър. Доколкото знам, вече има свършена и фактурирана дейност от порядъка на около 650 млн. лв., която е над бюджетите на АПИ, каза той.

Трябва да се разгледа всичко, за да стане ясно какво се е случило. Ще трябва да платим дейности, които не са в момента заложени в бюджета, изтъкна Асен Василев.

Договорите се преглеждат от МРРБ, за да се проверят клаузите на договорите, особено там, където има възлагания над стойността на самия договор. И да се види съответно извършената дейност по какъв начин е възложена, дали трябва да бъде възложена и как точно да се урегулират отношенията с фирмата, обясни Василев.

Всички тези договори, при които има възлагания над стойността на договора, която е била обявена в обществената поръчка, отиват при прокуратурата. Освен това видяхте доклади, в които изрично пише, че средства не са осигурени, че се препоръчва да се предприемат ремонти дейности, след като се осигурят средствата. Този, който показахме, беше от 7 април тази година, а на 8-и април УС на АПИ приема решение, че се възлага тази дейност за 91 млн. лв. и пише МС да осигури средства чрез ПМС. Тоест УС на АПИ издава инструкция към Министерския съвет, посочи Василев.

Според него това е пълно нарушение на законовия ред в страната. Управителният съвет на една агенция да казва на МС как да харчи пари, колко пари да харчи, и да ангажира държавата, като страна по договор, с възлагане на дейност, без тази дейност и договор да имат финансово обезпечение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar