Строителната компания „Артекс“ очаква Върховният административен съд (ВАС) да потвърди, че строежът на 120-метровата сграда „Златен век“ е напълно законен. Това заявяват от компанията в писмо до медиите, след като по-рано днес Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обяви, че ще обжалва решението на Административен съд-София град от 30 юли.

То отмени забраната за строителство на „Златен век“, наложена от ДНСК на 4 април. Тя бе издадена в разгара на гражданските протести срещу небостъргача и среща на инициативния комитет „Лозенец“ с министър-председателя Бойко Борисов. Формално основание за спиране на строежа бе намерен от строителния контрол при извършени проверки на 20 март и 26 март. Тогава са открити несъответствия и отклонения при изграждането на две асансьорни клетки и е установено, че няма издадено разрешение за строеж, но на съседен имот, също собственост на инвеститора „Артекс“.

Главният спор тогава беше дали изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), прието от Народното събрание на 7 февруари 2017 г., което увеличава срока на разрешенията за строеж от 5 на 10 години, важи за заварени случаи като „Златен век“. Официалното разрешително на строежа е издадено през 2007 г. , презаверено през 2012 г., с което крайният срок за действието му е бил ноември 2017 г.

С решението си от 30 юли Административният съд-София град приема, че изменението в ЗУТ важи за „Златен век“. Обжалването сега от страна на ДНСК на това решение от компанията „Артекс“ се възприема като „нагледен пример как някои държавни институции работят против икономиката и гражданите на България.“ Строителите привеждат данни, че този строеж осигурява работа и заплати на над 2000 души, а самият бизнес проект „Златен век“, по думите им, се равнява на 0.2% от брутния вътрешен продукт на страната.

В писмото си до медиите „Артекс“ напомня, че като една от най-големите строителни компании в страната разчита на „безпристрастността и върховенството на закона и очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на сграда „Златен век“.

Междувременно от компанията изчислиха, че спирането на строежа от април досега е довело до загуби от 1.8 милиона лева. Те са завели и съдебни искове за обезщетение в размер на 100 хиляди лева срещу всеки от активистите на комитета „Лозенец“ – Мариан Башур и Никола Вапцаров. Мотивите са, че с протестите си те са уронили доброто име на фирмата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar