Службата за национална сигурност на Армения предотврати опит за преврат и убийство на премиера Никол Пашинян, предаде ТАСС. Службата е установила незаконно придобиване и съхраняване от група лица на оръжия, боеприпаси и взривни вещества с цел вземане на властта. Оръжието е било превозено в Армения от Карабах. Задържани са бившият ръководител на същата служба Артур Ванецян, който е лидер на партията „Айреник“ („Отечество“) , бившият депутат Ваграм Багдасарян и още двама души. Отделно в четвъртък арменските спецслужби арестуваха лидерът на партията „Процъфтяваща Армения“ Гагик Царукян, представителят на партията „Дашнакцутюн“ Ишхан Сагателян и още шестима опозиционни политици. Всички те се обявяват срещу мирното споразумение с Русия и Азербайджан за Карабах. „Айреник“ заедно с 16 други политически сили провеждат митинги и протести от няколко дни срещу Пашинян, обвинявайки го в предателство заради споразумението.

Баку даде на Ереван допълнително 10 дни или до 25 ноември да изтегли войските от Келбаджарския район, съобщи ТАСС. Молбата на Ереват за отсрочката бе предадена на Баку чрез Москва. Отсрочката се налага заради ниската пропусквателна способност на пътя през района към Армения. Съгласно споразумението до края на ноември Ереван трябва да изтегли частите си и от районите Агдам и Лачин.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери в телефонен разговор с Владимир Путин, че в съответствие с тристранното споразумение „християнските светилища в териториите, върнати на Азербайджан, ще бъдат надлежно охранявани. Християните, живеещи в Азербайджан, ще могат да използват тези храмове“. Алиев подчерта, че Азербайджан е мултирелигиозна и мултиетническа държава, където свободата на религията е гарантирана. В интернет се появиха съобщения, че жители от някои села в Келбаджарския район, изкопават останките на роднини и вземат иконите от храмовете, преди да се отправят към Армения. Те се опасяват от оскверняване на гробовете и унищожение на иконите, след като в района се върнат азербайджанците. Те също подпалват къщите си и другото имущество.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar