Руското външно министерство нарича „неприемлив“ плана на Армения да се присъедини към Римския статут на Международния наказателен съд – договора, създаващ институцията – десет дни след като МНС издаде заповед за ареста на президента Владимир Путин.

Това съобщава агенция ТАСС, като се позовава на събеседник в руското външно министерство.

С подобно решение посещение на Путин в страната би се оказало невъзможно, тъй като тя би била задължена да го арестува и предаде на съда в Хага, който, редом с Русия, водещи сили като Съединените щати и Китай не признават.

Източникът на ТАСС обяснява, че Ереван е предупреден за „крайно негативни“ последици за двустранните отношения, ако това решение действително бъде взето.

Какво е Международният наказателен съд, който иска арест за Путин

Особено неблагоприятно гледа Москва на подобни планове на фона на „неотдавнашните незаконни и юридически нищожни заповеди на МНС по отношение на руското ръководство“, продължава коментарът, в който очевидно се има предвид заповедта за ареста на Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова.

Армения иска да стане част от списъка с над 120 държави, признаващи юрисдикцията на МНС, не заради Русия, а заради Азербайджан, където се надява да потърси отговорност от Баку за предполагаеми военни престъпления в Нагорни Карабах. Същевременно отношенията на Ереван с Москва се обтягат в последните месеци тъкмо покрай карабахския конфликт, тъй като Армения обвинява Русия, че не подкрепя военния си съюзник (двете страни са част от Организацията на договора за колективна сигурност).В края на миналата седмица Конституционният съд на страната публикува и решение, според което Римският статут на МНС не противоречи на конституцията на Армения. Това означава, че правителството, поискало становището в края на миналата година, може да предложи документа за ратификация.Унгария няма да арестува Путин, ако влезе в страната, каза шефът на кабинета на Орбан

Тъкмо КС бе причина Армения да не ратифицира статута досега, тъй като през 2004 г. той видя противоречие с редица положения в конституцията на страната (към онзи момент).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar