Това постанови Бургаският районен съд

Стоян Георгиев никога не е имал книжка, призна майка му

Искал да гледа болната си баба

Дрогираният шофьор, задържан след полицейска гонка в Бургаско, остава за постоянно в ареста. Това постанови днес състав на Бургаския районен съд, като съдия Пламена Събева отбеляза, че 29-годишният Стоян Георгиев е „личност с висока степен на опасност“.

Както писа „Труд“, жителят на ямболското село Джинот и неговият спътник от село Зимница Радостин Куртев (41 г.) се возеха в „Мерцедес“, който не спрял за проверка на Гранична полиция на пътя Бургас-Созопол. Започнала безсмислена гонка, продължила 40-50 км до град Средец, при която бил изложен на риск животът на полицаи и жандармеристи. По чудо пострадаха само двама граничарите. Единият от тях е със счупена ръка, след като бил ударен от служебния джип, оставен за барикада на пътя на Мерцедеса. Вторият бил надупчен със сачми от стоп патрон, който се пръснал при рикошет в колата на бегълците.

След задържането на двамата ямболски селяни се оказа, че и двамата са дрогирани, но Куртев бе освободен и остана само свидетел. На Георгиев бяха повдигнати две обвинения – за неподчинение и заплаха спрямо полицейски органи и за причиняване на катастрофа под въздействието на наркотични вещества, при която е нанесена средна телесна повреда на единия служител на МВР, който е с фрактура на ръката.

Днес в съда се разбра, че Стоян е безработен, живее отдавна с приятелката си, с която имат две деца на около 8 години. Адвокатът му каза, че клиентът му не помнел моменти от случилото се и поиска да бъде пуснат, за да се грижи за децата и за болната си баба, която е на легло. Майка му пък си призна, че никога не е имал шофьорска книжка, а карал Мерцедеса на техни приятели.

Съдът обаче прие тезата на прокуратурата, че има опасност мъжът да се укрие и да извърши друго престъпление. Стоян е осъждан на няколко пъти за кражби, веднъж и за наркотици. И двете престъпления, за които сега е обвинен, са извършени с дързост и цинизъм, без да се подчини на разпорежданията на представителите на властта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar