Акция на „Вътрешна сигурност“ на пункт Гюешево

Задържани са и двама албанци, дали рушвета, за да не бъде глобен единият

Остават за 72 ч зад решетките

Двама албанци дали подкуп и двама гранични полицаи – получили от тях рушвета от 150 евро, се озоваха в следствения арест в Кюстендил. Окръжната прокуратура им повдигна обвинения за участие в корупционно престъпление и им наложи решетки за 72 часа. Предстои съдът да решава дали да им наложи постоянна мярка „задържане под стража“.

Случаят е от пункт Гюешево и е бил разкрит от агенти на „Вътрешна сигурност“ в МВР с помощта на неподкупни гранични полицаи. Към 23 ч в събота там пристигнали гражданите на Албания А. Г. на 60 години и С. Л. на 39 години. При проверката на документите им се оказало, че по-младият С. Л. преди да излезе от България в Северна Македония трябва да плати глоба, защото е превишил разрешения срок за престой у нас. Тогава двамата извадили евробанкнотите и и ги дали на граничните полицаи Г. В. (38 г.) и 49-годишния му колега И. С., за да не налагат глобата. Малко след като прибрали подкупа от албанците и четиримата мъже били задържани.

От МВР не уточниха дали са имали информация за други подобни случаи със същите двама служители и дали те са били под наблюдение, за да се стигне до ареста им.

„Не толерираме корупцията в никакви форми. Да работиш в „Гранична полиция“ е въпрос на чест, а не на финансови облаги. Сами чистим редиците си от нелоялни служители! За съжаление има и такива! Многократно съм казвал, че нямаме търпимост към никакви корупционни действия. При съмнения за такива реагираме и съвместно с Дирекция „Вътрешна сигурност“ ги неутрализираме“, написа във фейсбук шефът на „Гранична полиция“ Антон Златанов. С негова заповед и двамата граничари са отстранени от длъжност и срещу тях освен наказателно е образувано и дисциплинарно производство за уволнение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar