Арестант получи инфаркт и почина в полицейска кола на път за Трето районно. Близките твърдят, че става въпрос за приложено насилие от униформени, което е довело до смъртта, но експертизата е категорична – сърцето на пловдивчанина с белезници просто е спряло.

Случката с починалия арестант датира от Коледа на 2020 г. Едва преди няколко дни обаче магистратите се произнесоха категорично по казуса в посока прекратяване на наказателно производство.
Към 20 часа на 26 декември патрул на Трето районно спира при парк а на пл. „Чехов“, за да извърши проверка на компания от седем души лица, които употребявали алкохол на обществено място. Пияните започнали да се държат арогантно и обиждали униформените. Въпреки това полицейските служители се легитимирали и обяснили на компанията, че нарушават обществения ред, като поради обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от Ковид-19 не е желателно да се събират на обществено място толкова хора, да употребяват алкохол, както и да вдигат шум. Поискали от присъстващите да се легитимират с документите си за самоличност. Всички от събралата се компания го направили с изключение на починалия малко по-късно. Той се държал грубо и арогантно спрямо служителите на реда, поради което бил арестуван, след което настанен на задната дясна седалка в патрулката. до него седнал един от униформените, а другите двама – отпред.
Преди потеглянето на полицейския автомобил, сменили положението на белезниците на задържания, като преместили ръцете му отпред. След като това патрулката потеглила към сградата на Трето районно. По пътя арестантът се возел спокойно, без да проявява агресия, бил във видимо нетрезво състояние, лъхал на алкохол, като нещо си мърморел. Бил с поставена предпазна маска на лицето. В един момент, малко преди пристигането на полицейския автомобил, служителите на реда чули пловдивчанин с белезници да изхърква на два пъти, като останали с впечатлението, че е заспал. Патрулката стигнала до паркинга, след което полицаите слезли и отворили задната врата, за да изведат задържания. Приканили го да излезе, но не последвала никаква реакция. Единият полицай поставил палеца си на ръката му и установил, че няма пулс. Повикали линейка, а до пристигането й униформен започнал да оказва първа помощ със сърдечен масаж. Медиците дошли за 6 минути. Още при първоначалния преглед лекарят не установил пулс, дихателна и сърдечна дейност. Свързала тялото на пострадалия към монитор с електроди, разрязала дрехите му и започнала реанимация чрез сърдечен масаж и обдишване. След около 30 минути констатирала смъртта му.
При прегледа, както и след срязване на дрехите му за извършване на реанимация, медикът не установил да има следи от травматични увреждания но главата и гърдите му. Изготвената съдебно-медицинска експертиза сочи катеогирчно, че причината за смъртта е остра съдречносъдова и дихателна недостатъчност вследствие на повторен инфаркт на миокарда.
При извършената аутопсия е било установено двустранно счупване на ребра на гръдния кош. Според вещите лица счупвания са били послесмъртни, като се дължат на оказаната първа помощ чрез индиректен сърдечен масаж. По китките и на двете ръце на пострадалия били установени кръвонасядания, причинени от притискането на поставените белезници. Заключението на вещите лица е, че се касае за скоропостижна, ненасилствена смърт. От изготвената съдебно-химична експертиза пък се установява, че в изпратената за изследване кръвна проба на арестувания има наличие на 2.01 % промила алкохол.

В хода на разследването е била изискана и приложена медицинска документация относно извършени медицински прегледи от 4 специалисти, както и проведени болнични лечения. Установява се, че починалият има множество заболявания. След инцидента близките твърдят, че смъртта е настъпила е резултат на полицейско насилие. Подаден е сигнал в прокуратурата. Оттам обаче считат, че доказателствата водят до ненасилствена смърт. Така следва прекратяване на наказателното производство. Близките обжалват решението пред Районния съд. Магистратите потвърждават позицията на наблюдаващия прокурор. На втора инстанция няма промяна. Окръжният съд потвърждава постановлението на прокуратурата. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar