Съдът освободил евреина с домашен арест, защото страдал от тежка множествена склероза

300 души работили за него в България, имал 2 колцентъра, от които жертвите получавали обаждания с предложения за търговия с криптовалути

Организаторът на международна схема за киберизмами за над 100 млн. евро Гал Барак е бил задържан на границата със Сърбия при опит за избяга, научи „24 часа“.

Барак е бил арестуван на ГКПП Калотина на 29 януари. При проверка на документите му се оказало, че е издирван в шенгенската информационна система. Затова граничарите веднага го задържали.

Барак, който според сайта fintelegram.news е известен и като Вълка от София, е обвинен от австрийските власти като лидер на банда за киберизмами, в която участват още 6-има души.

Жертвите са подбирани в социалните мрежи. Получавали обаждания и съобщения от 2-та колцентъра на Гал Барак в София. Обещавали им печалби от търговия с криптовалути и бинарни опции. При тях има два варианта. Например при залог от 100 долара, че курсът на еврото ще се повиши, печелиш още 75. Ако обаче цената падне, губиш парите си.

Жертвите на

групата винаги

губели

Инфраструктурата на сайтовете на организацията – сървъри и други, били в България и Чехия. Участниците вярвали, че не поемат риск и че застрахователите ще им платят, ако загубят инвестициите.

В двата колцентъра в София работили около 300 души. Те били разпитани, но никой не е обвинен, защото не са част от схемата, а само работници. Барак е единственият член на бандата, задържан у нас.

При акцията в България са иззети няколко терабайта данни, бизнес информация и шестцифрена сума пари. Претърсени са 21 фирмени и 4 частни адреса. Парите от измамите били разпределени в 14 банкови сметки.

Въпреки задържането на Барак, докато опитвал да бяга към Сърбия, състав на Софийския окръжен съд го е пуснал под домашен арест, показа проверка на „24 часа“. Така израелецът ще чака екстрадиция в Австрия в столичния кв. „Драгалевци“. Причината съдът да го пусне е тежка диагноза – множествена склероза, научи „24 часа“.

Всяка от жертвите е виждала как виртуалният ѝ портфейл бързо се разраства, а служителите от колцентровете я убеждавали да не иска средствата да ѝ бъдат изплатени обратно, а да влага още повече. Те

убеждавали

инвеститора да

вкарва още пари

и при внезапна загуба, за да покрие щетите от нея. През това време вложенията му вече били в камуфлажна компания в офшорна зона, създадена специално за пране на пари.

Платформите на заподозрените са се управлявали със софтуер, който не само позволява пълно управление на клиентите, но и влияе върху цените на отделните сделки, са казва в съобщението на австрийската полиция за разбитата банда. Програмите били разработени и от компании, притежавани от групата на заподозрените и продадени на заинтересовани от престъпната дейност лица.

Австрийски офицери за връзка в България и Чехия имали значителен принос в разбиването на мрежата, пише още в съобщението. В двете страни са открити „значителни части от тяхната инфраструктура, като например центрове за обаждания, разработка на софтуер и корпоративни сметки“, пишат от виенската полиция. Те изпращат специални благодарности на българските си колеги от ГДБОП. Групата е следена от 2017 г.

След интензивни разследвания и международен обмен на информация и в координация с Германия била планирана първата намеса на властите, която е била срещу платформите за търговия XTraderFX, Optionstars, Optionstars Global, Goldenmarkets, SafeMarkets, Cryptopoint и някои други.

През тях е генериран оборот

най-малко от

66 милиона евро,

като около 11

милиона от тях

се държат на

депозити от

Германия и

Австрия

Предполага се обаче, че тези суми ще се увеличават многократно след точен анализ на иззетите данни, пише в съобщението, което бе пуснато във вторник.

Групата на Барак е само звено от по-голяма организация, зад която стои израелецът Гери Шалон. Той е излежавал присъда за киберпрестъпления в САЩ, а днес е на свобода, пише fintelegram.news.

Това е втората група, която използва схема с колцентрове у нас. Първата бе разбита през ноември и лидер отново бе израелец – Давид Менахем. Той бе първият лидер на подобна банда в Европа, който бе арестуван. Заедно с него бяха хванати и другарите му – сърбинът Михайло Матич и 28-годишната българка Мария Велчева. Групата им завлече българи с около 700 000 евро, докато сегашната банда не е мамила нашенци. Освен схемата няма други допирни точни между бандите, смятат разследващите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar