Министерският съвет одобри законопроект, с който се създава правна уредба за изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Вецев срещу България“ (решение от 2 май 2019 г., в сила от 2 август 2019 г.). По него страната ни бе осъдена да плати 1500 евро на Валтер Вецев поради липса на процедура, с която да бъде пуснат на погребението на брат си. С него е прието от Съда, че е нарушен чл. 8 – право на зачитане на личния и семейния живот от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Предлага се допълнение на чл. 250 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, като се създадат алинеи, предвиждащи обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение „задържане под стража“ да се конвоират на територията на страната, когато при изключителни причини от личен и семеен характер това е постановено от орган на съдебната власт.

Конвоирането ще се извършва от Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), като при необходимост може да поиска съдействие от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Очакваните резултати от предложения законопроект са свързани с изпълнение на международните стандарти в областта на правата на човека и на решението „Вецев срещу България“. По-конкретно създава се законова възможност да се изпълни разпореждане на орган на съдебната власт, който, след като е сезиран с молбата на лице с мярка за неотклонение задържане под стража да присъства на погребението на негов близък и след като е извършил конкретна преценка за нейната основателност, я е уважил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar