[email protected]

Според защитниците на двамата извършители, смъртта му е била причинена по непредпазливост

На въпроса умишлено ли е убийството на 55-годишния пловдивски бездомник Лалко Журков на стълбите до Джумая джамия в Пловдив ще трябва да отговори Апелативният съд. Цанко Петрунов и Кирил Стоянов, пребили до смърт своя приятел по чашка, се изправиха пред магистратите, за да поискат по-леки наказания. Преди точно една година двамата мъже получиха съответно 17 и 15 г. затвор.

Убийството на Журков стана на 7 юли 2021-а. Ден по-рано бездомникът целунал 12-годишно момиче в парка до мюсюлманския храм, след това опитал да го опипа. Цанко Петрунов го видял, скочил и го хванал за врата. Извикал полицаи и разказал какво се е случило. Обяснил им, че ако не вземат мерки, той сам щял да го направи.

На следващия ден Петрунов се видял със Стоянов и двамата седнали да пият бира пред магазин до Джумаята. Цанко разказал на Кирил на какво е станал свидетел. Щом тръгнали да се прибират, Лалко Журков, който отново бил в района, започнал да вика обиди по техен адрес. Стигнало се до бой. За 10 минути клошарят получил 5 шамара от Петрунов и 15 юмрука от Стоянов, довели до разкъсване на кръвоносни съдове в мозъка.

Днес пред апелативните магистрати адвокатите на Кирил Стоянов Светлана Званчева и Васил Василев отново заявиха, че няма как да става въпрос за умишлено убийство, а за причиняване на смърт по непредпазливост след нанасяне на телесна повреда. Защитниците добавиха още, че в мотивите към присъдата на двамата мъже има нарушения. „Вие няма как да разберете каква е била волята на окръжния съдия, защото той не просто е преписал частично обвинителния акт, а си го е копи пейстнал, все едно не се е водила съдебна фаза“, отсече Званчева. Адвокат Ангел Костадинов, който представлява Цанко Петрунов, също поиска преквалифициране на обвинението, като добави, че клиентът му е нанесъл по-малко удари на жертвата, а е получил по-висока присъда.

„Вярно е че има съвпадения между обстоятелствената част на обвинителния акт и на мотивите. Но това не води до тяхната правна липса“, заяви прокурор Димитър Махмудиев. Според него фактическата обстановка от обвинението просто е била доказана. Той е категоричен, че убийството е умишлено. „Всеки вменяем човек може да разсъди, че когато главата пострада и се мята наляво-надясно, това може да доведе до мозъчни увреждания и смърт“, каза още прокурорът. Махмудиев поиска единствено присъдата на Цанко Петрунов да бъде намалена с 2 години, за да стане равна с тази на Стоянов.

Съдебният състав обяви, че решението му ще бъде произнесено в законовия срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar