Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата от доживотен затвор без право на замяна за убиеца на 7-годишната Криси от Сотиря, съобщи Сиво Сивов, адвокат на почерненото семейство. Най-тежкото наказание, предвидено в закона, бе наложено от състав на Окръжния съд в Сливен под председателството на съдия Мартин Данчев, който е и ръководител на Окръжния съд. Втората съдебна инстанция е потвърдила нацяло присъдата по трите обвинение срещу престъпника за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, опит за изнасилване и блудствени действия, като деянията са били съпроводени със сила. Убиецът ще трябва да плати общо и 600 хил.лева обезщетения за причинените неимуществени вреди на майката Гергана, бабата Милка и дядото Красимир.

Тежкото престъпление бе извършено на 15 август миналата година в сливенското село Сотиря. Невръстното момиченце е било нападнато, след като се връщало със сладолед от близкия до къщата на баба си и дядо си магазин. Убиецът го завлякъл в близкото дере на рекичката край пътя. В ранния следобяд детето е било открито от съсед, в безпомощно състояние. Криси издъхна от несъвместимите с живота травми. Убиецът направи опит да се укрие. На крак бе вдигната цялата полиция, притече се и жандармерията, бяха използвани следови кучета, включиха се доброволци. След претърсване в района около селото, на следващия ден Трифонов бе задържан. При направения последен опит да избяга бе прострелян в краката. Претърпя операция в областната болница в Сливен. Чу присъдата си в инвалидна количка, тъй като възстановяването му не бе приключило. Не пожела да даде обяснения пред съда за гнусното си престъпление. Освен защитата на близките, и обвинението пледира за най-тежкото наказание. Окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов го определи като лице без ценностна система. Той посочи, че убиецът е страдал от бисоциално личностно разстройство, но разбира значението и свойството на постъпките си и може да носи отговорност. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, когато е било нападнато, детето се е борило и съпротивлявало. Изпитвало е болка, докато престъпникът го е измъчвал и се гаврил с него. Смъртта е настъпила от причинената му травма на главата, несъвместима с живота.

Жестокото убийство предизвика огромна вълна от възмущение и протести в страната. Общественото недоволство стана причина за промени в закона, с които редуцираните на присъдите, което е възможно, когато обвиняемият признае фактите и обстоятелствата от обвинителния акт, отпадна в случаите на тежки умишлени престъпления срещу личността. Присъдата на Трифонов бе първата, след като промените влязоха в сила.

Животът на Криси бе отнет от младеж с основно образование, примитивна психика, формирана в проблемна семейна среда, и асоциално поведение.

Криси загина месец преди началото на учебната година. Баба й и дядо й бяха приготвили ученическата й раница, дрешките за училище, част от пособията на бъдещата първокласничка. И заедно с детето нямаха търпение да тръгне на училище. Криси, за нещастие, никога няма да чуе школския звънец.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar