Не съжалявам, че навремето седнах на една маса с Никола Филчев. Защо сега да не го направят Бойко Рашков и Иван Гешев, каза бившият правосъден министър

Искане за отстраняване на главния прокурор е имало за почти всички от демократичните промени насам – за Филчев, за Велчев, Цацаров – сега и за Иван Гешев, коментира в „Още от деня“ по БНТ Антон Станков, бивш правосъден министър.

Според него действащият ВСС е на края на един 5-годишен период и вероятно у него има известна умора. Той не е дори с попълнен състав, а парламентът не е направил и това усилие.

Какво ще се случи при гласуването на 12 април на предложението на правосъдния министър за предсрочно отстраняване на Иван Гешев – краят е предизвестен. Притеснявам се обаче за тази процедура. Тя по-скоро е в сферата на зрелищата, каза Станков.

Той твърди, че държавата трябва да положи усилия към предотвратяване на престъпленията, а не го прави. И няма адекватни решения за електронното правосъдие, за районирането.

Болезнена е тази тема – съдебната система дежурният виновник за неудачите в страната, но това не е така. Прокуратурата няма как да бъде заобиколена включително и през европейската прокуратура. Трябват усилия за преодоляване на личните нападки, за да се намали напрежението. Ако съм председател на правната комисия в парламента, бих поканил ВСС на разговор – да се видим очи в очи. Изобщо не съжалявам, че навремето седнах на една маса с Никола Филчев. Защо сега да не го направят Бойко Рашков и Иван Гешев. Прокуратурата ще победи във войната между институциите. Правомощията на МВР са до едно ниво, нататък е закононарушение, допълни Антон Станков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar