Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото в момента е и този на главния прокурор и висшите съдии, са внесли от групата на ГЕРБ-СДС в парламента.

Реформата на антикорупционната комисия е част от съдебната реформа, но и от задължителните законодателни промени, които трябва да се направят, за да получи България парите си по плана за възстановяване. Проект на такъв закон вече два пъти внася служебният кабинет „Донев“ в този и предишния парламент. В 48-ото НС обаче той успя да мине само първо четене, а времето на депутатите не стигна, за да го приемат окончателно. Проектът на служебния кабинет предвижда комисията да работи само 5 г., а нейните членове да нямат право на преизбиране за нов мандат. Те ще са общо пет и ще се избират от президента, Народното събрание и общите събрания на ВКС и ВАС.

Проектът на ГЕРБ обаче е комисията да има седем членове – единият да се избира от президента, а останалите от парламента като всяка една от групите ще може да предложи свой човек в нея. В проекта на служебния кабинет пък право да предложи човек в комисията има всеки депутат.

Проектът на правосъдния министър Крум Зарков предвижда и борбата с корупцията да излезе от сегашната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), каквото предлагат и ПП-ДБ. Така нова комисия ще разследва корупционни престъпления по високите етажа на властта и ще може да обжалва пред съда отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

В своя законопроект и ГЕРБ разделят КПКОНПИ на две независими една от друга комисии – Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и Комисия за противодействие на корупцията. Новата в случая ще е именно тази за противодействие на корупцията. Тя ще се специализира в дейностите по превенция, установяване на конфликт на интереси, приемане и проверка на декларации, откриване и разследване на корупционни престъпления. Двете комисии ще работят в тясно сътрудничество помежду си.

Съвсем нов е начинът, по който ще се посочва шефът на антикорупционния орган в проекта пък на служебното правителство. Сега председателят на КПКОНПИ се избира от парламента с обикновено мнозинство. Правосъдното министерство предлага всеки един от петимата членове на новата комисия да бъде председател на ротационен принцип за 1 година.

Идеята на ГЕРБ също е за ротационна председателство на новата комисия. Предвижда се шефът й да взема 90% от заплатата на председателя на Народното събрание. Членовете на комисията ще подлежат и на периодични проверки за почтеност. Те ще се правят от специална постоянна комисия в парламента. ГЕРБ предвиждат и когато мандатът на комисията изтече, членовете й да се възстановяват на длъжността, на която са били, преди да отидат в комисията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar