Служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са на пункт „Капитан Андреево“, където проверяват тръжната процедура, свързана с избора през 2013 г. на фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция. Информацията съобщи първо БНР, а след това бе потвърдена и от източници на БНТ.

Официално от антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, няма информация за проверката.

Според данни на БНР целта е да се установи кои са били членовете на тръжната комисия, какви са били предварително зададените условия и защо се е наложило т.нар. златен гьол да бъде даден на външен изпълнител.

След търг през 2013 г. бе избрана фирмата ПФС ЕООД за изпълнител на дейностите по дезинфекция.

Тогава фирмата е била без опит в тази дейност, а участниците в процедурата са били общо четирима, съобщава националната телевизия. Проверява се тръжната документация в областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Ямбол и Хасково, както и по какъв ред агенцията е взела решение дейността по дезинфекция на влизащите в страната превозни средства да се възложи на външен изпълнител.

При проверка на място преди месец приходната агенция установи, че половината от касовите апарати на границата с Турция не са свързани с НАП и че липсват касовите книги на фирмата, която извършва дезинфекцията. По-късно при акция срещу търговци на гласове книгите бяха намерение в къща в свиленградско село, съобщава БНР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar