Новата комисия за борба с корупцията е прекратила производство за конфликт на интереси срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров, въпреки че той не е декларирал свое участие в търговско дружество, съобщи „Капитал“. Решението не е публикувано на сайта на комисията, а на страницата на несъществуващата вече комисия за конфликт на интереси.

Мегаорганът, който трети месец се скъсва да прави показни арести срещу кметове, констатира, че Сидеров е извършил нарушение. Оправданието за прекратеното производство e, че Законът за предотвратяване и установяване конфликт на интереси вече бил отменен, а новият антикорупционен закон бил сходен, но не идентичен. Случаят на Сидеров обаче е еднакъв и по стария, и по новия закон – депутатът е в нарушение, а глобата е една и съща – между 1000 и 3000 лв. Оправданието с отменения закон е още по-абсурдно – досега комисията винаги е изтъквала, че преходът към мегаоргана е изключително плавен и няма никакво прекъсване в работата му, а пълно припокриване.

Проверката срещу лидера на „Атака“ е по сигнал на Фондация „Антикорупционен фонд“ от февруари. В него се казва, че през октомври 2017 г. Волен Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество „Галерия Стил“ ООД. Става въпрос за шумно рекламираната от партийната централа изложба, която беше открита от Сидеров, представен като меценат. Според справка в Търговския регистър депутатът притежава мажоритарен дял от дружеството – 75 дяла. Лидерът на „Атака“ не е декларирал промяната в имотното си състояние.

След като е била сезирана комисията, Сидеров поправя декларацията си. Органът освен това мотал подателя на сигнала за липса на данни в него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar