Шефът приготвя манджи зад решетките

Адвокатът на готвача пусна молба да освободят клиента му, преди да изтече наказанието му

Андре Токев иска да излиза от затвора в Казичене, разбра „България Днес“ от свои източници в съда.

Кулинарният мастър е подал молба за предсрочно условно освобождаване, тъй като половината от наказанието му вече изтече, а все пак е и примерен затворник.

Пандизчиите зад решетките на кауша с лек режим в Казичене тъкмо започнаха да свикват със страхотния вкус на гозбите на Токев, а готвачът няма намерение да стои там повече от нужното. 5 месеца от присъдата му минаха и готвачът иска да се махне оттам минута по-скоро. Ресторант трудно се ръководи зад решетките.

Токев е в панделата от малко над 5 месеца, а наказанието му е 10. Той работи всеки ден, тъй като в затвора няма почивки, пандизчиите няма как да бъдат оставени без храна. Ако работиш в затвора, било то вътре, както Токев в кухнята, или на външни обекти, 2 излежани дни се броят като 3.

Готвачът не е правил проблеми, работи усърдно и от известно време е сложил шапката и е запретнал ръкавите в кухнята. Софийският градски съд ще разгледа молбата на Токев в най-кратко време, а шансът кулинарят да бъде освободен е доста голям.

Дори и да не бъде пуснат от Казичене, Токев ще излезе след не повече от 2 месеца, защото работи усърдно и е затворник за пример.

Шефът се подвизава от известно време в затворническата кухня, но работата там не му е по-лека, отколкото в престижните му ресторанти из центъра на София.

Шефът трябва да се съобразява и да внимава изключително много, тъй като манджите на лишените от свобода са съобразени със здравословното им състояние.

Затворниците получават дневния си порцион, разпределен на три части – закуска, обяд, включващ супа, основно ястие и десерт, и вечеря от ястие и десерт. Храната е разделена в 5 групи, съобразени със здравословното състояние на затворените бандити и предпочитанията дали са вегетарианци, или не. Така петте групи, с които трябва да се съобразява както Токев, така и ръководството на Казичене, са обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна. Всяка порция за затворниците е около 300 грама, а десертът е 150 г. Понякога петъците затворниците не ги огрява да хапнат месце, но със сигурност Токев им приготвя страхотни вегетариански вкуснотии – като рататуй например. Все пак професионалният готвач е голям ценител на френската кухня. Несъмнено вече и затворниците са й станали почитатели, все пак не е кой да е човекът в кухнята.

Токев лежи в затвора с лек режим вече няколко месеца. Готвачът се озова зад решетките, след като бе спипан да кара пиян, със спукани гуми (на някои от колелата почти не бяха останали такива) и беше аварирал на Околовръстното шосе в София.

Топготвачът бе закопчан на 31 октомври след сигнали на граждани на тел. 112 за пикап по джанти, който криволичи опасно по Околовръстното шосе на София. Още с приближаването до белия джип униформените забелязват, че три от гумите на колата са спукани, а едната дори липсва. Из медиите плъзнаха кадри, които показват как Токев шофира близо километър само по джанти, а накрая едната се запалва.

Кулинарят успя да сключи споразумение с Районната прокуратура и получи седем месеца затвор, глоба от 450 лева и книжката му бе отнета за година и половина. Към това наказание е добавена и предишната условна присъда на готвача от три месеца затвор, която също трябва да бъде изтърпяна ефективно. Така общото му наказание става десет месеца, но Токев ще остане зад решетките най-много осем, тъй като ще му бъдат приспаднати двата месеца, през който беше под домашен арест.

Токев горчиво се разкая за постъпката си, но очевидно няколко месеца зад решетките са го накарали да си вземе поука и вече иска да излиза.

Адвокатът на готвачът подаде молбата вчера и предстои скоро да разберем дали магистратите ще пуснат Токев от кауша.

Извън менюто

Преди няколко години Министерството на правосъдието взе решение, че постното меню в затвора ще е по желание. Затворниците, които са вегани по една или друга причина, ще могат да си избират дали да се хранят с класическата храна, която предлага кухнята на затвора, или да си поръчат нещо „извън менюто“, което не съдържа месо.

Оказа се и че много от лишените от свобода са набожни и постят или пък има такива, които предпочитат да се хранят само със зеленчуци и плодове. Пандизчиите могат дори да заявяват по-специални предпочитания като храна с повече въглехидрати, пилешко, телешко и свинско. Могат да се хранят и с меню от картофи и ориз, повече плодове или да наблягат на зеленчуците.

Прехраната на затворниците допреди няколко години се осъществяваше в рамките на 3,20 лв. средно на ден за един човек, но след известно време стана ясно, че няма да стане толкова евтино и бяха отпуснати малко повечко пари за гладните пандизчии.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar