„Има реални стъпки, предприети към антикорупционните закони. В парламента има внесени два законопроекта за реформа на антикорупционната комисия – единият е внесен от ПП, вторият – от Министерския съвет. Двата проекта имат много разлики помежду си и няма как да бъда подкрепени едновременно. Ако ще се стигне до съгласие за приемане на някои от законите, ще трябва това да е компилация между различните проекти или възприемане на един от двата“.

Това каза пред БНР адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

„От гледна точка на номиниране и избиране на членове на тази комисия – проектът на министър Крум Зарков трябва да бъде оценен в положителна светлина. Основният дефицит на сега действащия режим и на предложеното от Промяната е политическата зависимост на членовете, които да бъдат избирани от парламента. Времето показа, че това не е удачен вариант. В проекта на министър Зарков се предвижда различен ред за избиране“.

В предаването „Нещо повече“ Янкулов допълни, че ще се създаде един прекалено скъп и тежък орган за една по съществото си не чак толкова значима дейност – концепцията на разследването по НПК:

„Разследващият орган не може да промени картината на борбата с корупцията заради начина, по който е устроено разследването по нашия наказателен процес. Разследващият орган няма автономност. Когато събира доказателства в хода на разследване, той ги събира за прокурора. Прокурорът ръководи разследването и има пълен монопол върху обвинителната функция. Без реформа в прокуратурата няма как да се постигне драстична промяна в картината на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Каквито и нови разследващи органи да се създават“.

Според него поведението на главния прокурор напоследък – с доминиращи политически изказвания, издава притеснение, като „вероятно това се дължи на процеси, които протичат зад кулисите“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar