Всеки, чиито спомени или исторически изследвания показват истината за престъпления от миналото с участието на поляци, има пълното право на тази истина, така полският президент Анджей Дуда отговори на възраженията на Израел срещу новия проектозакон за Холокоста, разискван в полския парламент.

Според законовия текст, приет от Сейма в петък, всеки, който приписва на полския народ или държава отговорност за престъпления, извършени на полска територия от нацистките окупатори по време на Втората световна война, подлежи на глоба и до три години затвор. Посланикът на Израел във Варшава предупреди, че ако бъде приет и от Сената, този текст може да навлече съдебно преследване на оцелели от лагерите на смъртта, които свидетелстват за участие на поляци във военни престъпления.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше още по-категоричен: Изразих ясно нашата позиция, че законът трябва да бъде променен. При никакви обстоятелства няма да приемен опит за пренаписване на историята или ограничаване на историческите изследвания в търсене на истината.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar