Ще екстрадират и просяци

Българи, които в миналото са били осъждани на поне година затвор, няма да могат да влизат във Великобритания от следващата година. Това предвижда ново законодателство заради Брекзит, с което се въвеждат по-строги правила срещу европейски граждани, извършвали престъпления.

В момента Островът може да отказва достъп само на хора, за които е доказано, че представляват сериозна заплаха за сигурността на страната. От вътрешно министерство в Лондон обаче обясняват, че тези правила на ЕС са ги принудили да допуснат в Обединеното кралство опасни чуждестранни престъпници, които злоупотребяват с британските ценности и застрашават начина му на живот. Затова с напускането на ЕС от януари те искат да спрат всички чужденци, които могат да направят английските улици опасни.

Новите разпоредби дават право да се екстрадират и бездомници и просяци, сред които има и много българи, ако отказват квартира и програми за интеграция. От вътрешното министерство обаче посочват, че това ще се прави само в краен случай и след като бъде проверено дали тези хора не са жертва на организирана престъпност, както често се случва. Получилите статут за уседналост във Великобритания европейски граждани няма да бъдат спирани да влизат в страната, дори и да се установи, че в миналато са били осъждани над година затвор. Те обаче могат да бъдат екстрадирани, ако в бъдеще извършат престъпление, за което да получат над 12 месеца затвор.

Неправителствени организации предупредиха, че новите гранични правила могат да създадат редица проблеми на граждани на ЕС, ако Великобритания загуби право на достъп до европейската полицейска информационна система и спре да разполага с надеждни данни за издадени осъдителни присъди. Този въпрос до момента не е договорен в преговорите за Брекзит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar