Англичанка осъди община Банско, защото при падане в необезопасена шахта си счупила тазобедрената става и бедрената кост.
    Ил. К. ще трябва да получи 50 хил. лв. обезщетение за претърпените болки и страдания, както и около 75 хил. лв. за имуществени вреди. Това реши окръжният съд в Благоевград, като решението не е окончателно и може да се обжалва.
    Инцидентът с Ил. К. е от 17 декември 2015 г. Тогава жената пристигнала с двамата си синове на ски почивка. Към 17,15 часа са отишли до супермаркет и след пазаруване си тръгнали обратно към хотела по моста на река Глазне. Жената вървяла най-отпред и видяла ръба на края на моста, но не е могла да види нататък. Мислела, че има плавен преход за излизане след моста. След като е стигнала края, паднала в шахта, на дъното на която имало метална решетка и тя ударила ханша си и горната част на лявото си бедрото. Твърди, че мястото не е било оградено, нито е имало някакви обозначителни знаци или табели сочещи опасността и в тъмното изкопът е бил невидим. Изпитала остра нетърпима болка, а в това време минала полицейска кола, като униформените повикали бърза помощ. С линейка е била транспортирана в болницата в Благоевград. Там установили, че е с фрактура на лява тазобедрена става и я сменили. Прибрала се със самолет обратно във Великобритания и от летището на Манчестър с линейка е отведена в болница. Там установили, че има и фрактура на лявата бедрена кост.
    Последвало усложнение на операцията за смяна на ставата и е направена нова. Дълго време не е успяла да се възстанови, трудно се обслужвала сама.
    От община Банско пък са отговорили, че въпросната шахта не е тяхна собственост. На мястото не е имало дупка. След края на моста се слизало на по-ниско ниво, а тази част на града е много добре осветена и ако жената е гледала пътя, по който върви, то нямало как да се удари във въпросната шахта. От общината твърдят още, че при невнимание човек може да падне и на прав и равен участък, а от изграждането на моста през 2006 г. не е имало нито един подобен инцидент на това място с друг гражданин, защото шахтата и разстоянието от нея до моста се виждат ясно, както през деня така и през нощта.
    Съдът обаче реши, че общината е бездействала като не е извършила или организирала своевременно обезопасяването на шахтата или сигнализирането й, дори и тя да не е тяхна собственост. Възможно е шахтата да е била отворена във връзка с ремонт, а е възможно капакът да е отместен от неизвестни лица. Магистратите са категорични още, че не може да се очаква жената да знае за състоянието на шахтата и да я заобиколи. Твърденията, че британката е имала придружаващи заболявания и те биха могли да усложнят състоянието й, съдът не прие за основателни.
    Заради това англичанката ще трябва да получи обезщетение.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar