В цяла Европа хора са съдебно преследвани и тормозени за актове на солидарност към бежанци, търсещи убежище и мигранти, включително за раздаване на топли дрехи, предлагане на подслон и спасяване на човешки животи в морето. Това обяви международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“.

В нов доклад, озаглавен „Да наказваш състрадание: солидарността на подсъдимата скамейка в Крепостта Европа“, организацията документира как полиция и прокуратура злоупотребяват с вече дефектни закони за борба с трафика на хора и мерки за борба с тероризма, насочени към защитници на правата на човека, които помагат на бежанци, търсещи убежище и мигранти.

„Увеличеният фокус върху ограничаването и възпирането на пристигащите в Европа означава, че да правиш така, че бежанците или мигрантите да се чувстват по-сигурни, се разглежда като заплаха“, изтъква Елиза де Пиери, регионална изследователка в „Амнести интернешънъл“.

„Провалът на европейските страни да удовлетворят основните нужди на бежанци и мигранти означава, че често се оставя на обикновени хора да предоставят базови услуги и подкрепа. Наказвайки хората, които се опитват да запълват пропуските, европейските правителства излагат хората пред още по-голям риск“, допълват правозащитниците.

Докладът на „Амнести“ разглежда казуси на защитници на правата на човека, получили, както твърдят от международната организация, незаконни обвинения между 2017 и 2019 г. в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Малта, Испания, Швейцария и Великобритания. Той показва как времето на полицията, съдебните ресурси и законите, предназначени да преследват престъпни мрежи за трафик на хора, се използват несправедливо срещу хора, които помагат на бежанци, мигранти и търсещи убежище.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar