Американският холдинг Johnson & Johnson отново е изправен пред съд, свързан с бебешка пудра. Жена от Орегон заведе дело, твърдейки, че прахът на J&J е причинил развитието на нелечима форма на рак, мезотелиом, причинена от излагане на азбест, съдържащ се в талка на праха, съобщава Reuters.

Съд в Портланд застана на страната на жалбоподателя и нареди на компанията да плати 200 милиона долара наказателни щети и 60 милиона долара обезщетение на жената и нейното семейство. Представители на холдинга не са съгласни с решението на съда, заявявайки, че многократно са провеждали изследвания и са доказали безопасността на тяхната бебешка пудра.

„Присъдата е в противоречие с десетилетия независими научни оценки, потвърждаващи, че талкът е безопасен, не съдържа азбест и не причинява рак“, каза вицепрезидентът на J&J Ерик Хаас.

Жената, завела делото, твърди, че е развила мезотелиом от бебешка пудра J&J, която майка й е използвала за смяна на памперси и памперси, когато е била дете. Адвокатите на компанията смятат, че американката може да се е разболяла заради азбест, използван на строителна площадка близо до дома й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar