Апелативният съд на 9 окръг на щата Калифорния окачестви като противоправно масовото и всеобхватно следене на американците от спецслужбите на САЩ, което бе разобличено и огласено от бившия служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън. Това съобщи организация „Американски съюз за защита на гражданските свободи“. Американският съд заяви, че програмата, с която АНС е събирала и анализирала обемисти данни, предоставени от телекомуникационни компании, нарушава Закона за наблюдение на външното разузнаване и може да е противоконституционна. В същото време решението на съда не постанови изрично, че програмата е наистина противоконституционна.

„Преди седем години, когато бях обвинен за престъпник, защото говорих истината, никога не съм си представял, че ще доживея, когато нашите съдилища ще осъдят дейността на АНС като незаконна и в същото решение признават, че съм ги изобличил. Този ден все пак настъпи“, написа Сноудън в Туитър, който избяга в Русия след огласяване на разкритията си. САЩ обаче все още не са снели обвиненията срещу него в шпионаж заради разкритията. Първоначално агенцията отрече да събира информация за американци, по после заяви, че шпионажът помага на САЩ да се борят с вътрешния екстремизъм.

Междувременно правосъдният министър и генерален прокурор Уилям Бар заяви в интервю за Си ен ен, че Китай действа по-активно от Русия в предполагаемото влияние върху американските избори. „Стигнах до това заключение, защото видях разузнавателни данни“, каза той в отговор на въпроса коя от трите държави Русия, Китай или Иран се опитва упорито да се намеси в изборите в САЩ.

Държавният секретар Майкъл Помпео също обяви Китай като по-голяма заплаха за страната си от Русия. По думите му той „е проникнал в САЩ по начин, по който Русия не го е направила и е унищожил десетки хиляди работни места в САЩ“, каза Помпео в интервю за телевизия „Фокс нюз“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar