Американски законодатели определиха като успешна мисията, при която загина лидерът на групировката „Ислямска държава“, но поискаха от президента Доналд Тръмп да ги информира с подробности за случилото се. Абу Бакр ал-Багдади е загинал при строго секретна операция на американски спецчасти в северозападна Сирия.

Републиканци и демократи приветстваха принципно новината за смъртта на ал-Багдади, но сред коментарите за мисията се появиха и критики. Лидерът на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси посочи, че президентът е информирал Русия за операцията преди да каже на лидерите в конгреса. Пелоси също поиска брифинг за законодателите.

„Вашингтон Поуст“ отбелязва, че при значими военни операции президентите обикновено следват протокол и се свързват с ключови законодатели независимо от партийната им принадлежност, като такъв е бил случаят при мисията по залавяне на Осама бин Ладен през 2011 г..

В неделя Тръмп заяви, че се е отказал да информира лидерите в Конгреса, „защото във Вашингтон изтича информация с невиждани досега“ пропорции. Президентът също съобщи, че САЩ са информирали Русия, защото американските сили се е налагало да летят през „държани от Русия“ зони.

Демократите поставиха и други въпроси. Новината за избягали около стотина бойци на т.нар. „Ислямска Държава“ в Сирия след изтеглянето на американски войски кара законодатели да се притесняват за бъдещата стратегия на администрацията в региона. Критиците отбелязват като проблеми начинът, по който Тръмп взема решения и как той се отнася към съюзниците на САЩ в борбата с тероризма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar