Американската баскетболистка Бритни Грайнър показа лични снимки на днешното съдебно заседание, а адвокатите, които я защитават, помолиха съдията за снизходителност, предаде Ройтерс. Делото срещу баскетболистката по обвиненията в притежание на наркотици върви към заключителната си фаза в края на тази седмица, съобщава БТА.

31-годишната американска суперзвезда се призна за виновна по всички обвинения и застана пред съда, за да обясни обстоятелствата, които са довели до нейното задържане.

Грайнър, която е двукратна олимпийска златна медалистка и е била седем пъти част от звездния отбор на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA), може да получи до 10 години затвор, ако бъде призната за виновна. В средата на февруари тя беше арестувана на летище в Москва, а в багажа й бяха намерени течности за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, припомня Ройтерс.

Следващото съдебното заседание ще бъде четвъртък, когато ще бъдат изслушани заключителните пледоарии по делото. Очаква се присъда да бъде произнесена в петък.

Преговорите за размяна на Бритни Грайнър и друг задържан в Русия американец – Пол Уилан – не напредват, по данни на запознати източници. Правни експерти твърдят, че е малко вероятно руските власти да се съгласят с американското предложение за размяна на затворници, докато Грайнър не бъде осъдена.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона с руския външен министър Сергей Лавров, но това не доведе до желаните от САЩ резултати. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер нарече отговора на Русия „недобросъвестно“ усилие и контраоферта, която американските официални лица не смятат за сериозна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar