Иван Гешев е юрист, може да бъде полезен на много места, по-важното – Гешев по време на работата си като главен прокурор артикулираше свое виждане за промяната в правосъдната система. Сега един от най-добрите варианти според мен е да намери начин, платформа, позиция извън държавата, където да продължи да артикулира своето разбиране за промяна на правосъдната система, в частност прокуратурата.“

Това коментира пред „Нова телевизия“ бившият съветник в ДАНС и бивша барета, а сега изявяващ се като университетски преподавател по национална сигурност Алексей Петров по отношение на главния прокурор, за когото той повтори, че трябва сам да се оттегли от поста, докато върви разследването на т. нар. атентат срещу него. Допълни, че Гешев можел да отиде навсякъде на недържавна работа – в частни компании, неправителствени организации, университети и др.

Едно наум: Алексей Петров препоръча Гешев да се оттегли, а държавата да му намери подходяща работа

Запитан защо Гешев трябва да си търси ново поприще извън държавните институции, той отбеляза, че така той щял да е по-свободен да каже онова, което мисли. „Той беше обвинен, че е нагазил в политиката (от заместника си Борислав Сарафов – бел. ред.). Причината за тази оценка, че той е в политиката, се дължи на неговия опит да каже мнението си или визията си за промяната в прокуратурата. Сега има тази възможност да го направи свободно“, отбеляза още той, очевидно представяйки Гешев като стремящ се към реформа на държавното обвинение.

В интервю за БНР преди няколко дни Петров коментира, че „държавата е длъжна да му помогне – да му намери друга подходяща работа“.

Той дълго време избягваше публични изяви, но през последните дни дава вече второ интервю, а в петък (12 май) се появи на протеста в Пловдив срещу превишаването на полицейските правомощия по повод полицейската акция в пловдивска дискотека, в която около 400 посетители са били карани да се събличат голи.

Снимка на деня: Алексей Петров се появи на протест и поиска реформа в МВР

На вметка на водещата, че от думите му разбрала, че Гешев не трябва да се връща на поста дори и след края на разследването на т. нар. атентат срещу него, той заяви: „Така мисля. Така показват фактите и обстоятелствата на един анализ.“

Във връзка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов през март 2022 г. по време на правителството с премиер Кирил Петков коментира, че разглежда ареста като „аматьорско изпълнение“. На въпрос дали допуска Петков да е наредил ареста, той отговори, че допуска, че е бил подведен.

„Смятам, че Кирил Петков, когото не познавам освен официалните ни срещи в Министерския съвет в качеството ми на изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, смятам, че това е човекът, който в „Продължаваме промяната“ е искрен, казва истината, и тука последните му изявления за доверието са точно истината“, подчерта Алексей Петров.

По време на срещата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ в петък по въпроса със съставянето на правителство Петков коментира, че нито ГЕРБ имат доверие на коалицията, нито коалицията има доверие на ГЕРБ.

В отговор на въпрос защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в последно време „все мисли за вас“, като беше припомнено, че на няколко пъти Борисов спомена Петров в положителна светлина, бившата барета му благодари, че му дава добри оценки за работата му в СОБТ, в университета, „очаквам да ми даде оценка за работата ми в ДАНС“. Уточни, че докато Борисов беше кмет на София, е имал пряко наблюдение, имал съм сериозни казуси, които съм решавал за София, и по-важното в случая, той наследи това, което ние сме постигнали в ДАНС. Попита дали е сгрешил, предоставяйки сектор „Сигурност“ Цветан Цветанов, който по думите му стои в основата на неговия арест през 2010 г. в операция „Октопод“ по време на първото правителство на Борисов, когато Цветанов беше вътрешен министър. Делото приключи с оправдателна присъда за него и останалите арестувани тогава.

Той предложи прокуратурата да разкрие самоличността на мистичния израелски експерт, който се е озовал на мястото, където избухна взрив до колата на главния прокурор и повтори, че нито познавал въпросният експерт, нито имал връзка с него. Петров обаче посочи, че по това време в България е възможно да е имало много експерти от Израел, тъй като техните експертизи били необходими у нас.

Алексей Петров е един от основателите на застрахователната компания „Лев инс“ през 1990-те години и сочен за неин реален собственик.С името на Петров беше свързана и законодателен проблем от миналия парламент. Тогава ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“ активно се противопоставяха на внесените от служебния кабинет промени в Кодекса за застраховането, свързани с плащането на щети при пътни инциденти в чужбина с регистрирани в България автомобили. Депутати бяха внесли дори поправки, които повтаряха дословно текстовете, предложени от шумно противопоставящата се на измененията работодателска организация ССИ. Това даде основание на привържениците на измененията да заговорят за „коалиция Алексей Петров“.

По повод казуса с „коалицията Алексей Петров“ той каза, че имал „козове и ще цакам“. Според него България е поела ангажимент към Европейския съюз, че „процесът по Зелената карта ще се извършва съгласно европейското право“. Упреците към него и „Лев инс“ в това отношение били „внушение и неистина“. Компанията била предложила щетите по Зелена карта да се обработват по европейското право. По думите му гласуването на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“ било „правилно и логично“. Не смята, че този казус спъва напредъка на България към еврозоната и определи като „политиканстване“ тези твърдения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar