Македония и Албания са постигнали достатъчен напредък и страните членки на Европейския съюз се съгласиха те да започнат преговори за присъединяване към блока, съобщи „Дойче веле“.

Преговорният процес ще започне през юни 2019 г., след като министрите на външните работи на 28-те постигнаха съгласие на последния за българското председателство Съвет по общи въпроси.

Това се случи след като през април Европейската комисия обяви, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да се постави начало на преговорите за членството им в ЕС.

С неотдавнашното решаване на продължителния спор между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, мнозинството от членките на ЕС вече са готови да започнат предприсъединителните преговори.

България ще предложи преговори с Македония и Албания за ЕС

Вчера вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева Екатерина Захариева заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи Македония и Албания да бъдат поканени за преговори за присъединяване към Съюза.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че двете страни са постигнали „забележителен напредък в сферата на върховенството на закона и независимостта на съдебната система“, затова Германия подкрепя започване на преговорния процес.

Париж и Хага обаче се обявиха против опитите на ЕС да започне преговори. Според Франция блокът трябва да реформира собствените си институции, преди да приема нови членове.

Той каза все пак, че е оптимист, че министрите може да се споразумеят днес, като отбеляза, че Германия е предложила компромис.

Холандия не иска Албания в ЕС

Холандският външен министър Стеф Блок призна, че двете страни са отбелязали „съществен напредък“.

Миналата седмица парламентът на Холандия гласува в подкрепа на започването на преговорите с Македония за членство в Европейския съюз, но не подкрепи тези с Тирана. Според повечето депутати резултатите от Албания не са достатъчни, за да бъде предприета стъпка към започването на преговорния процес за членство в общността. Албания не е изпълнила условията, определени от Брюксел по отношение на корупцията и престъпността, бе заключението на депутатите.

Брюксел препоръча преговори с Албания и Македония за членство в ЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar