Парламентът в Албания прокара закон, с който ще затвори почти всички казина в страната, предадоха „Болкан инсайт“ и „Ройтерс“.

Освен това депутатите забраняват всякакви форми на спортни залагания, включително онлайн. Мярката е в опит за борба с пристрастяването към хазарта и уреждането на спортни събития, а и за да се опази бюджетът на домакинствата в страната.

Със 75 гласа „за“ в 140-местния парламент мярката ще влезе в сила най-късно до 31 декември.

Ще се направи изключение за казината в големите хотели, а телевизионна бинго игра и национална лотария ще продължат, за да се спази концесионен договор. Специално за столицата Тирана това означава според „Болкан инсайт“, че в центъра ѝ ще остане само едно казино.

След години на бурен ръст приходите на албанската хазартна индустрия възлизат на 700 млн. евро, отбелязва „Ройтерс“ (работните места в сектора са близо 8000). Брутният вътрешен продукт, измерен в паритет на покупателната способност, е около 38 млрд. долара и управляващите се опасяват, че хазартът създава проблеми за много домакинства с ниски доходи.

Премиерът Еди Рама, бивш баскетболист и художник, бе сред основните гласове в подкрепа на забраната. Той е определял хазарта като „зло“, дълбоко вкоренено в страната напоследък и свързано с престъпни кръгове. Рама повтори тезата и в обръщение пред депутатите преди гласуването.

По думите му специален екип ще отговаря за закриването на всички сайтове за онлайн хазарт в страната и дори преместване на друг домейн няма да помогне. „Ще продължаваме да ги затваряме.“

Представители на бизнеса вече заявиха, че ще искат компенсации, а председателят една от браншовите им асоциации каза, че щетите от едностранно прекъснатия лиценз тепърва се изчисляват.

Представители на управляващите твърдят, че са получили заплахи заради намерението си. Например председателят на комисията по икономика в парламента Ерион Браче например прочете по време на заседанието бележка, която по думите му гласи: „Разправяш се с нас, ние ще се разправим с децата ти,“ предаде „Болкан инсайт“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar