Причината за палежа на българския културен център в Северна Македония не е акт срещу България, а срещу името на центъра „Иван Михайлов’, което не е с добра слава в Северна Македония.

Това коментира пред бившият адвокат на обвинения за деянието Ламбе Алабаковски.

Той определено е изразил разкаяние за това, което е направил и каза, че повече не би го направил, посочи защитникът.

Повече от сигурно е, че това е негов личен акт и голяма глупост. Така е отговорил адвокатът на въпрос дали е възможно да има нещо общо излязлата информация, че братът на Алабаковски работи в службите за сигурност.

Припомняме, че Алабаковски преди дни беше освободен.

Единствената мярка срещу него сега е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

Първоначално той беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест. Мотивът беше, че той има двойно гражданство – македонско и американско и може да се укрие.

Според закона в Македония неговото деяние се наказва със затвор от 6 месеца до 5 години.

В ранните часове на 4 юни 2022 г. Алабаковски подпали вратите на културния център. След инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска тръгна от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление.

Подпалването на входната врата на клуб „Иван Михайлов“ предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Ламбе Алабаковски доби известност след като спечели телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове. Има информация, че неговият брат работи в правоохранителните органи на РСМ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar