Пореден скандал съпроводи приемането на поправките в Закона за акцизите и данъчните складове, засягащи увеличаването на данъка върху т.нар. бездимни цигари, които бяха окончателно одобрени вчера. Причината беше, че по искане на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) увеличението влиза в сила от 1 октомври тази година.

От БСП изтъкнаха, че това е пряко нарушение на Закона за публичните финанси. В него ясно се посочва, че промени на данъците могат да се правят само с влизането в сила на закона за държавния бюджет за съответната година. „Не можем да приемаме законите, а след това първи да ги нарушаваме. Този текст е явно лобистки, но не за бюджета, а за нещо друго“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски. От страна на ГЕРБ обаче отговор нямаше.

Както политическите сили се бяха уговорили, няма да има изравняване на ставките на акцизите на обикновените и бездимните цигари. Според първоначалния вариант на проекта, предложен от Менда Стоянова, това би означавало кутия с 20 бездимни цигари да струва около 10 лева вместо сегашните 5.50 лева. Компромисният вариант, приет между първо и второ четене на законопроекта, е ставката на новия продукт да възлиза на 40% от тази на обикновените цигари. В самия закон беше записано, че акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия се увеличава от 152 лв. за килограм на 233 лв.

Още от самото начало предлаганите промени, освен съмнения за законност, породиха и обвинения за лобизъм. Причината е, че бездимни цигари и устройства за тях в момента предлага само един голям международен консорциум. В мотивите на вносителя на проекта бе записано, че заради бързото нарастване на потреблението на този продукт бюджетът губи между 15 и 30 милиона лева. В момента се говори за допълнителни приходи за последните три месеца в рамките на 3 милиона лева. Само за субсидии за производство на тютюн бюджетът в последните години харчеше между 80 и 105 милиона лева.

Междувременно по информация на money.bg. предстои до края на годината свое бездимно изделие да предложи на българския пазар и компанията БАТ, която купи марките на „Булгартабак“.

От ГЕРБ се отказаха и от първоначалната си идея бира в опаковки над 5 литра да бъде облепяна с бандерол. Причината е, че според производителите мярката би била трудно осъществима технически на този етап.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar