Случаите на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г. не са разследвани, след фактите от миналата седмица е ясно, че административните наказание на четирима служители са неадекватни. Това коментира пред Радио София Лъчезар Босаков – адвокат по наказателно право.

Видеозаписите, които потресоха с полицейско насилие, са били използвани от прокуратурата в образуваните преписки. За изминалата година не само е трябвало да бъдат образувани досъдебни производства, а и да има осъдителни присъди.

Дори не е сигурно, че четиримата наказани полицаи са същите от видеозаписа.

Информацията е била в ръцете на прокуратурата, но най-вероятно умишлено не е била използвана, смята адв. Босаков. Той обясни, че ако полицаите бъдат съдени като длъжностни лица, наказанията ще зависят от степента на телесна повреда, която са нанесли. В случая може да се стигне до парична санкция или в най-тежкия случай – пробация, но в затвора няма да влезе полицейски служител от видеото.

Сила трябва да се прилага само, ако няма друг способ за препятстване на извършване на престъпление. В разпространения запис има конкретен пример на превишаване на служебните правомощия, допълни адв. Босаков и цитира Закона за МВР. Нарушена е и Европейската конвенция за правата на човека.

През последните години до прокуратурата са подадени стотици сигнали за полицейско насилие, но при единици от тях се е стигало до прокурорска преписка, а ако се извършва проверка, след това се прекратява досъдебното производство поради липса на данни или с аргумента, че задържаният се е самонаранил.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar