Сподели ми, че ако е знаел, че в организма му има наркотични вещества, никога нямало да се качи в колата. Той би дал всичко, за да върне времето назад, казва в интервю за „24 часа“ адвокатът на Кристиан Николов Любомир Таков

    И още акценти от интервюто:

    Той е в болницата на затвора, където болните от COVID спят на матраци на пода, без топла вода, там са само с дрехите на гърба си

    Кристиан е притеснителен, отдаден на следването. Грижите край ученето му донесли дерматологични проблеми, които превъзмогвал с успокояваща добавка

    Съдът оставя впечатление, че бърза да приключи делото, и така не се дава възможност на защитата да се подготви

    – Адвокат Таков, стана известно, че вашият клиент Кристиан Николов, когото обвиняват за катастрофата с Милен Цветко е болен от COVID. Знаете ли как се е заразил? Какво е състоянието му?

    – Ще започна отговора с това, че всички изследвания и наблюдения на пенитенциарната система на България в последните 30 г. идентифицират като основни недостатъци на българските затвори и арести остарялата материална база и незадоволителните битови условия, а също и недоброто медицинско обслужване. Незадоволителните материално-битови условия водят като логично следствие ниско качество на живот на задържаните под стража лица и на лишените от свобода.

    За мен заразяването на Кристиан с COVID-19 не е изненада, а нещо, което следваше неминуемо да се случи, и за опасността от което отдавна сигнализирах съда.

    Отдавна са налице случаи на заболели от коронавирус задържани лица в българските арести и това е напълно нормално, защото текучеството на арестанти от различни националности и слоеве на обществото е голямо, а медицинската превенция и лечение не са на необходимото ниво.

    В 11-а група в затвора в София, където Кристиан пребивава, болните не са малко, като не е коректно да цитирам имената им. За някои излязоха медийни публикации. Те, както и Николов, са приведени в СБАЛЛС (болницата на затвора – б.р.), където по думите на клиента ми спят върху матраци, директно на пода, липсва топла вода и хигиенните условия като цяло са изключително тежки. Нямат дори четка и паста за зъби и допълнителни дрехи освен тези на гърба им.

    Състоянието на подзащитния ми няма как да е добро с оглед наличието на новите щамове на болестта и изключително високата смъртност при този вирус, съчетани с невъзможността за адекватни грижи в болницата при затвора.

    Разбира се, известно е, че борбата с COVID-19 и лечението на пациенти в условията на арест или затвор не са лека задача. Именно по този повод още преди година – през март 2020 г. Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията разпространи принципи за третиране на задържаните лица и лишените от свобода в условията на пандемията от вируса.

    Една от препоръките бе да се търсят алтернативни способи на задържането под стража, което по принцип е мярка за неотклонение, която следва да се налага в изключителни случаи. У нас обаче това се неглижира, а водещо е общественото мнение, което е извън правото.

    – Ще искате ли промяна на мярката му за неотклонение?

    – Да, искане за изменение на мярката на Николов е депозирано в регистратурата на СГС още в петък (5 март 2021 г.), като очакваме да бъде насрочена дата за съдебното заседание. (Делото вече е насрочено за 11 март – б. р.)

    Защитата многократно призова съдебния състав, разглеждащ делото, да се съобрази не само с декларацията на ЕК, за която ви споменах, но и да спази закона.

    Основно положение в действащото законодателство е, че изпълнението на наказанието или задържането под стража не може да има за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото достойнство.

    В хода на делото, до което вие журналистите, имате пълен достъп, става ясно, че Николов не е чудовището, за което бе представен от средствата за масова информация. Той не е наркозависим, оказа се, че е направил всичко по силите си да окаже помощ на другия участник в ПТП.

    Кристиан не само не пречи на хода на съдебното дело срещу него, дори напротив, участва активно в процеса.

    За съжаление, поне у мен остава впечатлението, че съдът в този му състав изпитва страх да приложи обективно закона, защото не е налице нито една от двете законово изискуеми предпоставки да продължи да държи клиента ми в ареста.

    Нито е налице опасност Николов да се укрие, нито пък има данни по делото, че той би могъл да извърши престъпление, ако неговата мярка за процесуална принуда се облекчи.

    Не зная дали до вас е достигнала информацията, но на два пъти в досъдебната фаза и веднъж в съдебната защитата направихме искане на Николов да бъде наложена забрана да напуска България, а прокуратурата и съдът не счетоха за нужно да се наложи такава забрана.

    И тук резонно изниква въпросът: „Защо?“. Дали, защото тезата на прокуратурата, че Кристиан би се укрил, е абсолютно спекулативна, или защото този съд в настоящия си състав няма смелостта и мотивацията да приложи обективно закона и ще държи неосъждан и съдействащ на разследването човек в затвора единствено за да угоди на прищевките на прокуратурата?

    За мен по-скоро надделява втората хипотеза, защото този съдебен състав оставя впечатлението, че очевидно бърза да приключи делото час по-скоро.

    Заседанията се провеждат буквално през седмица и в рамките на няколко дни едно след друго, като освен това така и не се дава на защитата и на подсъдимия възможност да се подготвят в нужната степен.

    Дългите заседателни дни пък са в нарушение на ЕКЗПЧОС (конвенцията за защита правата на човека – б. р.). Тя ясно гласи, че не е достатъчно подсъдимият само физически да присъства в съдебната зала, но и да може да е в психическо и физическо състояние, което да му позволява да следи случващото се в залата и да участва активно и адекватно в процеса.

    – Кристиан изрази съжаление и поднесе съболезнования на близките, но не призна вината си. Защо не искахте съкратено съдебно следствие?

    – Кристиан горчиво съжалява за причиненото ПТП. Не съм съгласен с вас, че той не призна вината си. Напротив. Това той стори още на досъдебно производство. Цялостното поведение на прокуратурата по това дело бе изключително некоректно.

    Нито Кристиан, нито семейството му желаят да продължат агонията с трагедията от смъртта на г-н Цветков с дълги съдебни дела.

    В зала видях сълзите както на наследниците на починалия в тази катастрофа, така и на останалия жив и на неговите близки.

    За да се използват възможностите на института на съкратеното съдебно следствие, подсъдимият следва да признае всички факти, посочени в обстоятелствения част на обвинителния акт.

    Още в досъдебна фаза отправихме предложение до разследващите органи да коригират обвинението в неговия първоначален вид.

    Ако това беше сторено, ние бихме се съгласили с фактите, описани в първоначалното обвинение, защото те отговарят на обективната истина.

    Така в съдебна фаза ние бихме могли да поискаме съкратено съдебно следствие и делото можеше да завърши доста бързо още миналото лято и много вероятно – с ефективна присъда на Кристиан.

    Прокуратурата обаче реши, вместо да се подчини на обективно случилите се факти – каквото задължение има по закон, и да ги вложи в обвинението – да преследва други цели и да формулира тежко, но неадекватно на фактите обвинение.

    С така формулираното обвинение за умишлено причинена смърт прокуратурата на практика ни лишава от възможността и не ни позволява да поискаме съкратено съдебно следствие.

    Това е и единствената причина делото да се гледа по общия ред, без значение дали ние желаем това, или не. По този начин Кристиан и адвокатите му отново излизат очернени и се правят внушения, че желаем нарочно да бавим процеса.

    Има и друг целен ефект от страна на прокуратурата – помислете – в случай, че евентуално съдът реши да бъде обективен и да постави присъда за непредпазливо деяние. Камъните ще бъдат хвърлени от СГП в неговата градина с познатото открай време оправдание: „Ние ги хващаме, те ги пускат!“

    – Годеницата на Кристиан Симона Цанкова при разпита пред СГС заяви, че той е помагал на Милен Цветков. Защо чак сега се разбира за помощта, която е оказал? В кой момент Кристиан е научил кой е пострадалият човек?

    – Кристиан действително е помагал, доколкото е могъл, на г-н Цветков. Това се знае още от първите дни на досъдебната фаза на процеса. Защо тази информация не е сведена до знанието на обществеността от иначе изключително медийно активните прокурори и някои представители на частното обвинение, това може да попитате самите тях.

    Тук искам да ви обърна внимание на некоректно отразеното в множество медии разминаване в свидетелските показания на очевидците на ПТП.

    Лицата, които са били в непосредствена близост до пострадалия, са възприели оказваната от Николов помощ. Някои от тях успяха да го разпознаят в залата, други – не. Трети от разпитаните до момента свидетели не твърдят, че Николов не е оказвал помощ, а заявяват, че не са го видели.

    Това са хора, които са напуснали местопроизшествието почти веднага, след като се е случило ПТП, те не са останали там повече от 2-3 минути.

    Кристиан е помагал на г-н Милен Цветков и това е безспорно установен по делото факт.

    Кристиан научи от мен едва на следващия ден кой е пострадалия човек, както и това, че той е починал. Още помня момента – той просто пребледня целият и краката му се подкосиха. Остана безмълвен. Новината го сломи.

    – Силно впечатление направи твърдението на годеницата му, че Кристиан е имал вечерен ритуал – миене на зъби с успокоителна паста и чай с успокоителен ефект. Обяснете повече за чая и пастата. Те разрешени ли са, какво се съдържа в тях? Защо ги е използвал и вечерта на 18 април 2020 г., след като не е бил в сесия?

    – Според свидетелските показания по делото в утринта преди купона Кристиан е подготвял доклад до университета, чийто студент е бил. Близките на Кристиан, част от които са и свидетели по делото, го описват като притеснителен човек, силно отдаден на следването си.

    Тези грижи покрай учението му рефлектирали в дерматологични проблеми, които Кристиан превъзмогвал с козметика и хранителни добавки.

    Въпросната паста е именно такъв продукт – хранителна добавка, която освен намаляващо стреса действие оказва и успокояващо въздействие върху иначе проблемната кожа на Николов.

    Доколкото ми е известно, с нея не се мият зъби, а тя се поставя под езика. Този тип добавки не са забранени от закона, дори напротив – продават се свободно и в българската търговска и аптечна мрежа. Именно така, абсолютно законно, ги е закупил и Кристиан.

    Пастата, използвана от него, от конкретна словенска марка, нашумя обаче преди около половин година, когато голяма доставка с различни продукти на тази марка бе проверена от столичната полиция.

    Установи се, че наличието на тетрахидроканабинол в следово количество в множество от тези продукти е над допустимите от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите 0,2 тегловни процента.

    Доколкото ми е известно, производството по това дело също е водено именно под надзора на СГП и по това дело следва да има експертиза, която да потвърди или обори нашата теория.

    Наблюдаващите прокурори по настоящето производство за 8-месечния период на разследването така и не си направиха труда да изследват това обстоятелство – дали именно по тази причина е установено наличието на канабис в организма на Кристиан. Надяваме се съдът да има волята да го стори.

    – В съдебната зала се чу и за шот, след който на Кристиан му е станало лошо. Той подозира ли, че някой може да е внесъл дрога без негово знание. Все пак на партито са били само негови приятели.

    – На партито са присъствали не само негови приятели. Сбирката е по повод рождения ден на Симона (годеницата на Кристиан – б.р.) и логично изборът на гостите е бил направен от нея. Освен това всички разпитани от съда свидетели, които са били гости на празненството, без изключение заявяват, че в дома на Кристиан са присъствали и няколко непознати лица. Много вероятно е именно някое от тези лица да е внесло дрога на купона без разрешението и знанието на моя клиент.

    Друга разпитана в съда свидетелка заяви, че след консумация на шот се е почувствала зле и е напуснала сбирката, като е била неразположена и целия следващ ден.

    – В интервю пред „168 часа“ вие казвате, че кокаинът и амфетаминът са употребени инцидентно и неосъзнато от вашия клиент. Кога е станало това?

    – Подозренията ни са, че това се е случило именно в нощта на купона. Подробни обяснения Кристиан ще даде след разпита на всички свидетели по делото и преди изслушването на експертите.

    За съжаление, доказателствената тежест в този наказателен процес е обърната и вместо да се налага прокуратурата да доказва, че Кристиан е виновен по така повдигнатото обвинение, се получава абсурдната ситуация ние с нашите силно ограничени процесуални възможности да провеждаме разследване, което да докаже липсата на умисъл при приема на наркотично вещество от Кристиан и липсата на знание от негова страна, че е предприел действия по управление на МПС след употреба на наркотици.

    – От прокуратурата твърдят, че има чатове в телефона на Кристиан, в които той коментира въздейстието на дрогата.

    – В последните години сме свидетели как от прокуратурата се правят гръмки изказвания и твърдения, които впоследствие трудно се доказват в съда или напълно се опровергават в съдебните актове.

    Според познатите на Кристиан той е бил „Ейпъл“ маниак, а телефонният апарат, за който се твърди, че съдържа чатове на тема наркотици, е от друга марка и с очевидно друг ползвател.

    Тези безконечни изявления на прокуратурата, на различни гости в телевизионни студиа, които говорят наизуст, без да са наясно какво се съдържа в кориците на делото, както и постоянното излъчване на записите от инцидента повлияват на обективността на свидетелските показания, а оттам рефлектират негативно и на хода на делото.

    При разпитите на очевидците всички признаха, че са гледали записите поне по веднъж, като кадрите очевидно са се отразили на показанията, поне на част от тях.

    Какъвто например беше случаят със свидетеля таксиметров шофьор, който в зала промени частично показанията си от досъдебната фаза. Сам, признавайки, че това се случва под влияние именно на тиражираните в медиите кадри. Всичко това не е добре за хода на процеса.

    – В обвинителния акт пише, че Кристиан е шофирал с ниска скорост – 35-40 км/ч, но 20 метра преди кръстовището я е увеличил. Защо?

    – Не му е времето да отговарям сега на този въпрос, защото вещите лица по делото все още не са разпитани, а експертизите им – неприети до момента по делото. Към част от заключенията на експертите подхождаме с известно недоверие, най-малко предвид излезлите в медиите данни за близко познанство на някои от тях с частното обвинение.

    Освен това съм на мнение, че категорично скоростта на движение на аудито е била под твърдените от обвинението 99 км/ч.

    – Той видял ли е червения светофар, спрелите на светофара автомобили, пешеходците, огражденията? Вие твърдите, че той не е шофирал под въздействие на наркотици. Защо тогава е форсирал колата? Случило ли му се е нещо извънредно, неочаквано?

    – Трите вещи лица, изготвили заключението на съдебнопсихологично-психиатричната експертиза, са единодушни, че Николов не е бил под въздействието на наркотични вещества към момента на инцидента. Свидетелите също сочат това, че макар и под стрес, Кристиан е оказвал помощ на пострадалия.

    Поведението му е било разумно, не е бил неадекватен или дезориентиран.

    За моментите непосредствено преди, по време на и след катастрофата предстои разпит и на още един от намиралите се в джипа (свидетелят Георги Иванов – б.р. ). По тази причина към момента ще се въздържа от отговор на тази част на вашето питане.

    Установи се, че към момента на удара между двете превозни средства третата лента за движение на пътното платно е била свободна, както и че пешеходци не са пресичали, а трафикът – както автомобилният, така и пешеходният – в този ден е бил доста по-спокоен от обичайното.

    – Как ще убедите петчленния съдебен състав, че катастрофата не е умишлена?

    – Прокуратурата е тази, която би следвало да събере и представи достатъчно доказателства на съда, за да го убеди, че Кристиан е виновен по така повдигнатото му обвинение, а не ние.
    Всеки грамотен и уважаващ себе си юрист е наясно с правния абсурд на това обвинение и с опасния прецедент на злоупотреба с процесуални права, който то създава.

    Вярвам, че въпреки силния натиск, на който българският съд е подложен в последните 1 година и половина, в неговите редици има достойни магистрати, които осъзнават, че са призвани да обслужват върховенството на закона, а не медийните цели на прокуратурата и конкретни нейни представители.

    На цялото ни общество стана ясно, че цялото поведение на прокуратурата е продиктувано от личността и известността на пострадалия. Осъдителната присъда на Кристиан няма да поправи всички неправди в ежедневието ни и несправедливостите в държавата.

    В петък в община Ботевград, пиян шофьор, който по данни на МВР бил с множество нарушения на ЗДвП и санкциониран за шофиране след употреба на алкохол, уби спътника си в катастрофа. В събота дрогиран водач блъсна и травмира пешеходец на „зебра“ в град Враца.

    Пострадалите не са известни на широката публика, за тях нямаше брифинги, а едва по няколко реда в официални прессъобщения.
    Как смятате, там дали са повдигнати обвинения за деяния с евентуален умисъл? Дали прокуратурата ще иска доживотен затвор за тези извършители?

    – Има ли някакво действие или постъпка в часовете преди катастрофата, за която да съжалява, да смята, че ако не се е била случила, е нямало да се стигне и до сблъсъка на кръстовището?

    – Кристиан ми сподели, че ако е знаел, че в организма му се намират наркотични вещества, е нямало да се качи в автомобила. Споделял ми е, че би дал всичко, за да върне времето назад, но уви – това е невъзможно.

    CV

    l Роден през 1983 г. в София

    l Завършва право в Софийския университет

    l 6 години работи в системата на МВР. Бил е издирвач в българската секция на Интерпол, разследващ полицай и оперативен работник

    l От 2016 г. е адвокат

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar