Адвокат Николай Хаджигенов съобщи, че е изпратил молба до президента Румен Радев да помилва бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Днес тя беше задържана след като Върховният касационен съд я осъди на 6 г. затвор по делото й за подкуп и изнудване.

Хаджигенов, който беше защитник на Иванчева, но е известен и като политик от формацията „Ние идваме“, публикува в профила си във „Фейсбук“ призив който иска да направи същото.

Президентът Радев е възложил конституционното си правомощие да помолва на вицепрезидента Илияна Йотова. С акта на помилване може да се опрости изцяло или отчасти наложеното наказание, а смъртното наказание, доживотният затвор без замяна и доживотният затвор – да се опрости или замени (чл. 74 от Наказателния кодекс). При помилване правните последици водят до освобождаване изцяло или отчасти от изтърпяване на наложено наказание от лицето, без да се заличава престъпният характер на извършеното деяние. Помилването се упражнява по хуманни подбуди и в случай на изключителност. В случая с Иванчева аргумент може да е това, че тя има дете на 1 г.

Гражданското обединение в защита на Десислава Иванчева и заместничката й в общината Биляна Петрова съобщиха, че днес в 18:30 ч. организират протест пред Съдебната палата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar