Държавата е задържала турския кораб Vera SU и той не може да напусне българските териториални води, докато собственикът не заплати нанесените от произшествието щети. Това каза за БНР-Варна специалистът по морско право адвокат Христо Раев.

Ако корабособственикът не плати, най-вероятно ще се стигне до съдебни дела, след които държавата ще има право да продаде кораба и товара.

Юристът е категоричен, че в такава ситуация трябва да се подхожда възможно най-бързо, защото за съжаление щетите остават най-често за държавата.

В момента по навигационна грешка, явно по вина на екипажа, корабът е в това положение. Корабособственикът се дистанцира, тъй като той най-често разчита на застрахователя, а в краен случай разчита, че може да изостави кораба, тъй като всеки кораб в момента се регистрира на отделна фирма, за да не може щетите, които е нанесъл да се разпростират върху други кораби на същия собственик“, каза Раев и уточни, че неговата отговорност в тази посока е ограничена.

България има право да защити своите интереси, тъй като корабът е в наши териториални води. Този интерес може да бъде защитен само докато го има кораба и го има товара. Ако при лошо време корабът бъде разбит в скалите, държавата ще загуби и тези активи, които може да задържи и от които може да бъде обезщетена. В случай, че се разбие за държавата ще останат само щетите от нарушеното екологично равновесие, категоричен е Христо Раев.

Нанесените от блокирането на турския кораб щети включват и тази спасителна операция, която в момента се извършва. Надеждата е тя да завърши успешно, корабът да бъде изтеглен, след това задържан и в случай, че не бъдат заплатени нанесените щети, следва да бъде продаден. По същия начин се процедира и спрямо товара.

България може да продаде кораба и да търси и други активи. Корабът и товарът са на значителна стойност и ако те бъдат спасени могат да покрият тези разходи.

Според Христо Раев застрахователите на кораба, както и неговия собственик, ще направят всичко възможно да ограничат собствените си финансови щети. Има вероятност загубите – екологични и финансови – да останат само за държавата, допълни адвокатът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar