Данните на Министерство на здравеопазването, свързани с COVID-19, показват, че няма достатъчно статистическа информация, върху която да се вземат правилни решения. Мерки, ограничаващи правата на хората, трябва да бъдат съразмерни и обосновани, във всеки друг случай са произволни. Това коментира за Дарик радио Валентин Савов, един от адвокатите, завел колективен граждански иск срещу заповдта за „Здравния сертификат.

Във връзка с информация на Министерство на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация, от която става ясно, че към 19 ноември 2021 г. със завършен ваксинационен курс са 1 673 851 души, от които 5328 души са хоспитализирани. Със завършен ваксинационен курс и минали 14 дни са починали 486 души, а починалите с незавършен ваксинационен курс са 319 души.

Савов поясни, че данните показват, че ваксинирани също са заразоносители, биват хоспитализирани, като има и има голям брой смъртни случаи.

От информацията става ясно също, че Министерството не е напълно наясно по какъв начин се изчислява степента на защита на имунитета срещу COVID-19 на ваксинираните и неваксинираните. От водомството уточняват, че това е компетентност на Националния център по заразни и паразитни болести и препращат въпроса към тях, въпреки че политиките и мерките се налагат от Министерството.

Разбира се още, че Единният информационен портал не позволява генерирането на данните относно това каква част от неваксинираните, починали от COVID-19, са с придружаващи заболявания и каква част от тях са без придружаващи заболявания.

По думите му от данните на Министесртвото, от публикации на различни учени става ясно, че ваксините не предпазват от разпространяване на COVID-19, следва, че „зеленият сертификат“ се явява средство не за справяне с пандемията и разпространяване на вируса, а средство за едва ли не принудително ваксиниране.

Валентин Савов поясни, че може би и заради това толкова хора са против сертифика.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar