Защитничка на екокаузи изненадващо оглави по популярност списъка с кандидати за президент на Словакия малко преди изборите на 16 март. Зузана Капутова се оказа доста по-предпочитана за държавен глава от еврокомисаря Марош Шефчович, който е кандидат на партията на бившия премиер Роберт Фицо, управлявал почти непрекъснато от средата на миналато десетилетие насам.

Адвокатката е позната на сънародниците си най-вече с 14-годишната битка срещу нелегално сметище в родния ѝ град Пезинок на 20 км североизточно от Братислава. Заради това тя бе отличена през 2016 г. с наградата „Голдман“ за защита на околната среда, както и получи подкрепа от сегашния президент Андрей Кишка, победил Фицо на изборите през 2014 г.

Според „Ройтерс“ сега изибрателите може да използват репутацията ѝ и да я подкрепят като символ на борбата с корупцията.

Вотът в средата на март е предизвикателство за управляващата трипартийна коалиция година след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му. Покушението предизвика най-мащабните и продължителни улични протести в историята на страната след като тя стана независима, а Фицо подаде оставка, за избегне предсрочни избори и за да задържи партията си „Смер“ на власт.

Във вторник ученият и предприемач Роберт Мистрик, смятан за основен конкурент на зам.-председателя на Европейската комисия Шефчович, се оттегли от състезанието в полза на Капутова. Еврокомисарят водеше по популярност през последните седмици, но две проучвания, направени още преди оттеглянето на Мистрик, показаха, че той вече не е фаворит.

Агенция АКО показа в четвъртък допитване по поръчка на частната телевизия TA3, според което „новачката“ в политиката получава 27.5%, а Шефчович – 17.1%. Ден по-рано агенция Focus даде на двамата, съответно, 26.3% и 20.4%.

Държавният глава има предимно представителни функции, но и правомощия да одобри формирането на ново правителство и да назначава съдии в Конституционния съд.

Законът определя, че ако на първия тур никой кандидат не спечели над 50% от гласовете, ще има балотаж две седмици по-късно.

„Смер“ изгуби от популярността си през месеците след убийството на Куцяк, но остава със стабилна преднина от 10 процентни пункта пред най-близкия си конкурент. Редовните парламентарни избори трябва да са през 2020 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar