От следващото правителство очаквам оперативно решаване на най-наболелите проблеми пред обществото, но не и дълбока съдебна реформа, коментира в сряда вечерта в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+ Андрей Янкулов, адвокат и бивш прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура.

Той припомни, че за да се случи сериозна съдебна реформа и за да се премахне фигурата на главния прокурор са нужни промени в Конституцията, а това няма как да се случи в 47-ото Народно събрание без гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Според него обаче главният прокурор би могъл да бъде поставен в институционална изолация. „Главният прокурор ако бъде поставен в ситуация на институционална изолация, при която всички важни играчи в държавата са му гласували вот на недоверие, той не може да продължи да упражнява своите функции. Прокуратурата е свързана с ред други органи, които са на изпълнителната власт, за да може да си осъществява правилно и нормално правомощията, тя не може да бъде изолирана и не може нейния ръководител само и само, за да се се задържи на власт, да действа в условия, в които никой не иска да работи с него“, коментира Янкулов и добави: „В пълна институционална изолация той би следвало да си подаде оставката“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar