От месеци спешната болница „Пирогов“ е обект на проверки. Освен размяната на искания за оставки между ръководството лечебното заведение и Министерството на здравеопазването, в публичното пространство вече се отправят и директни заплахи между участници в конфликта, съобщава БНР.

В българското здравеопазване не става нищо хубаво, нищо градивно, нищо конструктивно и нищо в полза на обществото, коментира пред националното радио специалистът по медицинско право Мария Петрова. Самата тя била обект на заплаха, и то не веднъж. Въпреки това адв. Петрова няма притеснения.

„Предупреждението беше в посока, че, ако продължавам да коментирам подобни казуси и да твърдя, че определени хора не управляват съответни болници по най-добрия начин, а министърът бездейства – нещо, което е факт, аз, мои близки, включително децата ми, няма да могат да се лекуват в която и да е голяма болница, защото имало негласна или гласна вътрешна уговорка между ръководствата на тези болници такива като мен, да не бъдат допускани. Разговорът стигна до там да ми бъде казано в прав текст, че когато децата ми умират по стълбите на някоя болница и никой не ги пуска вътре, тогава аз ще разбера какво е“, разказва тя за последните закани.

По думите на Мария Петрова казусът „Пирогов“ не е единствен. Тя припомни, че такива ситуации имаше и в други лечебни заведения и обобщи: „Това е само върхът на айсберга.“

Българското здравеопазване вече е изправено не пред колапс, то е в клинична смърт, а жертви на цялата тази система са всички лекари и пациенти, крайна бе адв. Петрова.

„Напоследък виждате, че дори министърът се явява безвластен, безгласен в желанието си да смени управата на една държавна болница – нещо, което принципно законът му позволява във всеки един момент, но се създават всякакви други политики и влияния, така че това да не може да се случи“, посочи специалистът по медицинско право.

Според адв. Петрова „Пирогов“ се управлява лошо и болницата сама допуска подобни конфликти да се случват. „Това показва, че тези хора нямат никакви мениджърски умения, не им пука за доброто управление на болницата или за благото на техните служители, лекари, персонал или за пациентите. На тях основната им ключова идея е да се задържат на властта, която имат“, отбеляза тя.

По думите на Мария Петрова огромна вина има и неправителственият сектор, защото фокусирал проблема не на най-болезненото и най-конструктивното място. „Мястото е не да търсим протести, не да търсим виновници, които да сочим с пръст, и лекарите всеки ден да вървят по тънката линия между „осанна“ и „разпни го“, а това да имаме системи за рапортуване, да имаме прозрачно здравеопазване. Да нямаме съмнения дали едно лекарство е приложено или не, дали е донесено от друга болница или е продадено. Да имаме възможност да проследяваме процесите в здравеопазването и да ползваме „черната кутия“ в здравеопазването – нещо, което да подобри системата, анализирайки грешките и създавайки алгоритми, така че те повече да не се допускат“, заяви тя.

Адв. Петрова счита, че пари в здравеопазването има. Покрай скандалите с големите болници обаче се пренебрегвал проблемът с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според специалиста по медицинско право проблемът в здравеопазването ни е, че не можем да се поучим от грешките си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LucyCoffee
LucyCoffee
26 април 2024 11:29
Гост

Тези заплахи подчертават сериозността на ситуацията и необходимостта от half body sexdoll защита на правата и сигурността на адвокатите при изпълнение на техните задължения.

helen
helen
20 март 2024 7:01
Гост

The mosaic of thought you lay before us is a palimpsest of understanding, each layer of insight peeled back to slither io reveal vestiges of knowledge that were heretofore concealed.