Разследването за мащабна корупция в Австрия бе разширено днес с проверка дали бившият канцлер Себастиан Курц е подкупвал собствениците на най-многотиражния вестник в страната за това да пишат за него положителни неща.

Полицията обискира днес обекти във Виена, включително на издателите на таблоида „Кронен цайтунг“ и безплатния вестник „Днес“. Проверката е за потенциална злоупотреба с обществени средства и подкупи в медийната индустрия.

Следователите казват, че проверяват за нови доказателства за:

  • дали австрийски официални лица и политици, включително Курц, са заговорничели да използват публични фондове за плащане на реклами в многотиражни вестници в замяна на позитивно отразяване на дейността им
  • дали политици са приели да поправят закон за корпоративните фондации (специална холдингова структура, предпочитана от богатите австрийци), за да се облагодетелства фамилията Диханд, притежаваща контролен дял от издателя на „Кронен цайтунг“ и „Днес“.

Курц бе принуден да подаде оставка през октомври 2021 г. при появата на първите подробности от наказателно разследване от държавен прокурор за икономически престъпления и корупция, което досега обхвана 45 души от бизнес елита и политиката.

Както Курц, така и негови съратници, казват, че става дма за политически мотивирано разследване, остро критикуват прокуратурата за течове на информация към медиите и смятат, че основният ѝ свидетел само се опитва да привлече вниманието към себе си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar