2118 случая на сексуално насилие, извършено от австрийски свещеници, са разкрити от католическата църква в Австрия от края на 40-те години до днес. Един от тях бе разкрит тези дни. В него жертва е жена от български произход – Клара Д., родена през 1977 година и емигрирала със семейството си през 1989 година в Австрия. Случаят се появи във всички австрийски вестници, цялата история описа и „Шпигел“.
На жертви на сексуално насилие, извършвано от служители на църквата, австрийският съд е присъдил досега обезщетения от 20 012 970 евро. Българката Клара се е опитвала неколкократно да потърси справедливост, искайки да й върнат децата – две момичета близначки, родени, когато Клара е само на 17. Баща е австрийски капелан, признал е бащинството си, но твърди, че българката го е изкушила, а той не я е насилвал. Има обаче множество свидетелства, че Клара е понесла тежко психически всичко онова, което я е сполетяло в детството и младостта й. Австрийската църква също е признала, че тя има деца от техен служител.
Близначките са родени през 1995 година, пише „Шпигел“. Случаят обаче е признат едва сега за достатъчно серозен и австрийската църква се е ангажирала да помогне на Клара. Поне това е гарантирал кардинал Кристоф Шьонборн, уточнява немското списание.
Клара е жертва на сексуално насилие още в детството си – доведеният й баща я насилва и това става ясно, едва когато постъпва в болница със силен кръвоизлив. Лекарите се усъмняват, че детето е жертва на педофил и уведомяват милицията. Бащата е осъден на 7 години затвор, но преди да влезе за излежаване на присъдата, семейството емигрира в Австрия.
В Австрия майка й и пастрокът й я продават като сексробиня на възрастен мъж, който уж я наема за домашна помощница. Приятелката му сигнализира в социалните служби и Клара е настанена в католически детски дом в Холабрун край Виена. Там тя отново става жертва на сексуален насилник – този път е капелан, който работи в дома. На 17 тя ражда от него. Близначките й биват отнети. Според версията на църквата, капеланът признава, че е забременил момиче, но това е станало в рамките на афера между двамата, за която са научили доста хора около тях. Църквата принудила капеланът да плаща издръжка на децата и да не се среща повече с майката. Според Клара обаче те продължили да правят секс и след това.
Децата са отнети, когато са на 6 месеца. В документите пише, че ги взимат, защото майката не може да се справи с отглеждането им. Българското посолство се намесва и настоява децата да бъдат върнати, защото отнемането им не съответства с българското право. Вместо това Клара внезапно получава австрийско кражданство, пише „Шпигел“. В документите е записано, че Клара не оказва съпротива при отнемането, но пък се бори от години да си вземе децата. През 1997 дори опитва да се самоубие.
Църквата е гарантирала, че ще прегледа още веднъж казуса на Клара Д. Децата й днес са на 23 години и не искат контакт с нея. Капеланът продължава да работи с младежи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar