Странно чучело от кутии от бутилки уиски оставено пред магазин от веригата

Лична карта на регистриран за палеж открита в барака до обекта 2 месеца след инцидента

Двама специалисти започват да правят частни експертизи на опожарен склад в София, в който огнената стихия унищожи стока, машини и инвентар за над 4 млн. лв. в началото на май.

Складът на бул. „Никола Мушанов“ 120 е собственост на фирма „Агростройтрас“ ЕООД, а наемател е търговската верига „Аванти“. Точно наемателят започва частно разследване по случая, потвърдиха от компанията.

Двамата експерти ще работят независимо един от друг. До тази мярка се стига, след като повече от 3 месеца разследването на прокуратурата и МВР за палежа без прецедент не дава резултат. По експертиза, назначена от държавното обвинение, работи и служител на пожарната. Тя обаче все още не е готова, казаха за „24 часа“ от прокуратурата. Освен това ще се оценяват и щетите от пожара и ще се изследват записи от камерите на обекта. За целта е назначена и лицево-идентификационна експертиза, което означава, че

на кадрите има

записани хора,

въпреки че устройствата от задната страна на постройката, където избухват пламъците, изгасват минути преди това.

Разпитани са много свидетели, включително пълномощникът на собственика на имота Александър Захариев, персонал от „Аванти“, представители на охранителната фирма, която пази обекта. Трудното и бавно разследване на престъплението обаче поставя наемателя и собственика в деликатна ситуация пред застрахователите, защото се чака становището на прокуратурата по случая. Стъпки към разкриването на истината обаче засега прави само наемателят, чиято стока беше унищожена.

Складът със стоката на „Аванти“ пламна изведнъж на 4 май малко преди 20 ч. Пожарникарите гасиха цяла нощ, но всичко вътре бе като след бомбардировка. Странни дупки по ламарините в задната част на склада, липса на паднали бушони на елтаблото и бързото разпростиране на огъня и в двете помещения, преградени със стена, ясно говорят, че пожарът не е инцидент. Освен това задната част на склада, откъдето тръгва огънят, е с огънати ламарини, а в предната част те са почти непокътнати от стихията.

От тогава до днес продължават да се случват мистерии – както на опожарения обект, така и с евентуалните замесени в мистериозния казус.

На 21 август сутринта работещите в магазина на „Аванти“ в кв. „Белите брези“ откриват странна находка пред вратата. Това е чучело в човешки ръст, изработено старателно от кутии с известна марка шотландско уиски. Единствено то се продава в опаковка.

Чучелото си има

глава, торс, ръце

и крака

Отдалеч удивително прилича на кръст заради разперените хоризонтално ръце. Проверка в системата на магазина показва, че от тази марка уиски за 3 месеца са продадени едва 3 кутии. Чучелото обаче е направено от 29. Точно в средата е залепена кутия от напитката със син етикет. Останалите са с червен. Магазинът има камери само вътре, но не и отвън и не може да се види кой, как и защо е поставил зловещата картонена кукла. Подаден е сигнал в полицията и случаят се разследва.

Не по-малко заплетен е и друг случай. На 30 юни, близо 2 месеца след палежа, служител на наемателя от „Аванти“ влиза в една от бараките, които са на метри от склада, но са част от целия имот. Вътре на плот забелязва черна раница. Отваря я и намира ключове от кола и апартамент, както и

лична карта на

20-годишен

младеж

Проверка на „24 часа“ показа, че човекът от документа не е осъждан, но има 4 криминални регистрации – две за кражби, една за хулиганство и една за палеж, но назад във времето, години преди пожара в склада.

„Не знам какво прави личната ми карта там. Губил съм поне 2. Сега имам нова“, казва момчето, потърсено за повече информация по случая.

Оказва се, че за раницата с лична карта в нея знае служителят по сигурността на „Аванти“, който няколко дни след това напуска фирмата. Той твърди, че раницата е там от декември 2017 г. Тогава в един от магазините на търговската верига е хванат крадец на бонбони. Управителят на обекта го задържа и вика шефа на службата по сигурност. Последният обяснил, че го е качил в колата си и е тръгнал с него, за да търси пари и да плати стоката. Крадецът обаче се възползвал от момент, когато колата е спряла, и избягал. Оставил раницата си вътре, а шефът по сигурността я сложил в бараката до склада.

Потърсен за своята версия по случая, той отказа информация с мотив, че вече не е във фирмата. Остава въпросът защо не е сигнализирана полицията по случая – нито за кражбата, нито за намерената лична карта. Затова „24 часа“ потърси и управителя на магазина на „Аванти“, който хванал бандита в обекта. Мъжът си спомни за случая. Когато видя снимката от личната карта обаче, бе категоричен:

„Не е този.

Хванах друг,

който се легитимира с личната карта на това момче, но още тогава видяхме, че не е той на снимката. Приличаше на наркоман“. Управителят потвърди и версията на служителя по сигурността, че крадецът е бил качен в служебната кола, но успял да избяга, като оставил раницата си.

Мистерията се заплита още повече, защото собственикът на личната карта подал заявление, че е изгубена, чак през март 2018 г., а тя е стояла в бараката до склада на „Аванти“ от декември 2017 г. Младежът не дава смислени обяснения при какви обстоятелства е загубил картата и защо е бил без документ за самоличност 4 месеца.

Когато служителите на фирмата я откриват в края на юни, я предават в полицията. Не е ясно и дали момчето с личната карта в раницата и крадецът от магазина се познават. Последният така и не е установен, въпреки че записите с него как краде от рафтовете са предадени на служителя по сигурността, който вкарва цялата информация за всеки инцидент в компютърната система. По-късно се оказва, че този случай е изтрит, включително и записите от камерите. Така самоличността на крадеца остава мистерия.

Дали този случай има отношение към пожара в склада, също не е ясно, защото разследването още продължава.

Има ли замесена конкуренция, лични конфликти, отмъщение от уволнени служители или заловени в обектите крадци, както и кой е собственикът на склада и има ли интерес от това той да пламне, четете в следващ брой на „24 часа“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar