Едно от изборните нововъведения през миналата година бе видеонаблюдението при броенето на резултатите в секционните избирателни комисии (СИК). То бе приложено за първи път на парламентарния вот през 2023 г., но не предизвика особено внимание.

Няколко месеца по-късно – на местните избори, обаче ситуацията бе доста по-различна. След тях имаше вълна от възмутителни реакции и репортажи, показващи недопустима намеса на членове на СИК в бюлетините и протоколите и съответно в изборните резултати.

Един от по-известните репортажи бе на обществената телевизия БНТ от село Габровница – община Монтана. Сред главните действащи лица там бяха председателят на СИК Мая Асенова и зам.-председателят Христо Трендафилов. Проверка на Клуб Z показва, че те отново са предложени на тези позиции в секцията в селото и за вота „2 в 1“ на 9 юни.

В записа от камерата на СИК на първия тур на местните избори от 29 октомври се вижда как член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници. Чува се и разговор, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет.

Проверката, която направи екипът ни в изборната нощ установи тежки нарушения на правилата, които хвърлят сериозни съмнения за легитимността на вота, съобщи тогава БНТ. Освен това, по време на броенето на гласовете в стаята са присъствали най-малко двама от претендентите за кметския стол.

От видеото от изборната нощ в СИК в Габровница се чуват диалози от рода:

– Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги… оправим нещо?
– 68 и 26 за кой ще го пишеш?
– На две… На тебе една, на него една, на тоя една, на оня една.

– Пак ви питам – ще ги разделяте или няма да ги разделяте?
– Тия са невалидни за мене!

Вижте видео тук:

Недействителните бюлетини за кмет на селото и в протокола са останали недействителни. Само че от урната излиза друг феномен. Село Габровница се оказва от малкото населени места, където абсолютно всички, гласували за общински съвет, са разбрали отлично как правилно да зачертаят бюлетината за местния парламент – няма нито една невалидна.

Поне според протокола. Записът от видеонаблюдението обаче показва ръка със златни пръстени, която смело пише в бюлетините.

Чува се и друг диалог:

– Мая, айде вече стига със задраскването на преференциите.
– Молим ви се, и аз искам преференции.
– Добре, ама трябва да драскам…
– Само да ви кажа, че тука това се чува.

В един момент камерата е изключена, за да не записва изборните престъпления.

След жалба на кандидати съдът е отворил чувалите с бюлетините, показа друг репортаж на БНТ през февруари т.г. Вещите лица открили над 170 невалидни, които не са били отразени като такива в изборния протокол.

Невалидните бюлетини били или изцяло празни или такива, на които имало отбелязани два номера. Бюлетините с две отбелязани преференции за съветници се отчитали като валидни, но преференцията отпадала.

Районна прокуратура–Монтана веднага след първия тур на местните избори м.г. възложи проверка за извършено престъпление по чл. 169 от НК – преправяне на резултат от избори от длъжностно лице. Наказанието е лишаване от свобода от една до пет години.

До момента обаче няма дори обвиняеми, показа проверка на Клуб Z. На 3 ноември случаят е прехвърлен по компетентност от РП-Монтана на Софийска градска прокуратура (СГП).

От столичната прокуратура днес заявиха, че има образувано досъдебно производство – т.е. налице са достатъчно данни за престъпление.

Извършени са разпити на много свидетели. Делото е на доклад при прокурора, за да се запознае с доказателствата и да реши по същество за евентуално привличане на обвиняеми, заяви пред Клуб Z говорител на СГП.

Според непроверена информация единият от евентуалните обвиняеми понастоящем излежава шестмесечна присъда по друго дело. Той обаче отново щял да е част от СИК в село Габровница, което е населено с предимно ромско население. Може би дотогава вече ще е излязъл от затвора.

За европейските и националните избори за парламент на 9 юни председател на секцията в Габровница отново ще е Мая Асенова, която е предложена за позицията от ГЕРБ. А зам.-председател пак ще е Христо Трендафилов – той е издигнат от ДПС, показа проверка на Клуб Z в РИК-Монтана.

Впрочем, законът не забранява на разследвани или осъдени да са членове на СИК. Въпросът е морален.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar