Основателят и изпълнителен директор на Binance, Чангпенг Жао, напуска компанията. Освен това той ще се признае за виновен по федерални обвинения в САЩ, съобщава CNBC.

Това е само част от споразумението с американския Департамент по правосъдие. Binance, която е най-голямата борса за обмен на криптовалути в света, ще плати и глоба в размер на 1,8 млрд. долара и ще предаде други 2.5 млрд. долара на правителството. Така продължилото няколко години разследване ще приключи.

Жао ще има право да запази акции в компанията, но не и да работи в нея. Милиардерът най-вероятно няма да лежи в затвора, но в момента е пуснат под гаранция от 175 млн. долара, която е обезпечена с 15 млн. долара в брой. Окончателната присъда ще бъде обявена на 23-ти февруари.

Жао се признава за виновен за нарушаване на Закона за банковата тайна чрез липсата на ефективна система против пране на пари и целенасочено нарушаване на икономически санкции. Департаментът иска от съда да наложи и персонална глоба от 50 млн. долара на Жао.

Самата Binance ще продължи да работи в САЩ, но с нови правила. Компанията е обвинена, че е създала процес, чрез който да предупреждава ВИП клиенти, ако станат обект на проверки. Обвинена е и че заради този процес, е било възможно за терористични организации да извършват трансакции и не е подала нито един сигнал за подозрителна активност.

Продължават и действията на регулаторите срещу други две големи криптоборси – Coinbase и Kraken. Първата има сходни обвинения като Binance, а Kraken е обвинена, че е смесила собствените си активи с 33 млрд. долара активи на клиенти и така има риск за значителни загуби за потребителите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar